Štiřín: vyšetřovatel nepřímo potvrdil vydírání

Případ bývalého ředitele zámku Štiřín Václava Hrubého nabírá nový směr: zatímco doposud policie odmítala připustit, že v kauze šlo o politické vydírání, vyšetřovatel minulý týden toto podezření nepřímo potvrdil. Odmítl totiž Hrubého obvinit z pomluvy. Vyšetřovatel Jiří Braborec prostudoval magnetofonové nahrávky rozhovorů, v nichž bývalý premiérův poradce Jaroslav Novotný žádá od Hrubého vyrobení důkazů o korupci novinářů ze strany Josefa Zieleniece. Vyšetřovatel pak dospěl k závěru, že záznamy skutečně potvrzují verzi Hrubého: Byl jsem vydírán.

"Po seznámení se s obsahem telefonátů toto opravdu naznačuje, že Hrubý byl vyzýván ke krokům, kdy nesplněním mu bylo uváděno, že bude muset odejít z funkce, což se stalo... Pan Hrubý to mohl vnímat jako nátlak na svou osobu, požadavky pociťovat jako vydírání," stojí v usnesení vyšetřovatele.

Ti policisté a žalobci, kteří se případem zabývali z druhé strany - podstata byla stejná, ale zjišťovali trestní odpovědnost Novotného - tvrdili, že to rozhodně nebylo vydírání, ale dobře míněná rada a rozhovor mezi dvěma přáteli. Těmito argumenty zdůvodnili, proč nechtějí Novotného stíhat.

Braborec měl k dispozici tytéž údaje, ale naopak zkoumal, jestli se Hrubý nedopustil trestného činu pomluvy, když označil Novotného a šéfa sekretariátu ministra zahraničí Karla Srbu za vyděrače. Trestní oznámení podal na Hrubého právě Srba a vyšetřovatel tedy jeho žádosti nevyhověl.

Václav Hrubý tvrdil, že vyděračské požadavky mu tlumočil Novotný, ale na příkaz Srby.
"Snažili se ze mě dostat nepravdivé důkazy, že exministr zahraničí Zieleniec na štiřínském zámku hostil novináře. Z nahrávek role Srby jednoznačně vyplývá," trvá už několik měsíců na svém Hrubý.

Novotný i Srba jakékoli vydírání rozhodně popřeli. Ačkoli policie i státní zastupitelství doposud odmítaly mluvit o tom, že by v kauze šlo o trestný čin vydírání nebo útisku, Novotný ani Srba ještě nemají definitivně vyhráno.

Do případu se minulý týden vložilo vrchní státní zastupitelství v Praze, které převzalo dohled nad vyšetřováním. "Vyžádali jsme si spis, a až ho prostudujeme a přečteme všechna rozhodnutí, která na něj navazují, rozhodneme, co dál," řekl v pondělí pražský vrchní žalobce Karel Brückler.

Vrchní státní zastupitelství přitom už před časem dalo neoficiálně najevo, že minimálně exporadce Novotný by měl být vyšetřován kvůli podezření z trestného činu útisku. Za tento trestný čin je několikanásobně nižší trestní sazba než u vydírání. I tak za útisk hrozí až půlroční vězení tomu: "Kdo jiného nutí, zneužívaje jeho tísně nebo závislosti, aby něco konal, opominul nebo trpěl." Spolu s rolí Novotného bude státní zastupitelství zkoumat i to, zda a případně jaký podíl měl v aféře Karel Srba. Novotného případ připravil o post poradce, Václav Hrubý z funkce šéfa zámku musel také odejít a nyní v něm pracuje jako zahradník.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video