Babiš napsal premiérovi, ať odvolá Rakušana. Jinak bude hlasování o nedůvěře

  • 582
Šéf ANO Andrej Babiš napsal dopis premiérovi Petru Fialovi. Vyzval ho, ať najde odvahu odvolat ministra vnitra Víta Rakušana. V opačném případě vyvolá ANO hlasování o nedůvěře vládě. K povalení vlády ale Babišovo hnutí nemá dost hlasů ani s pomocí druhého opozičního hnutí SPD. „Příští čtvrtek večer se to rozhodne,“ řekl Babiš. V ten den se sejdou poslanci ANO.

„Ještě jednou vás vyzývám, najděte v sobě odvahu a odvolejte pana Rakušana. Jeho setrvávání na postu ministra vnitra podkopává již tak chatrnou důvěru veřejnosti vůči vašemu kabinetu, ale především dělá ostudu České republice před našimi partnery v Evropské unii a zahraničí,“ citoval Babiš z dopisu předsedovi vlády.

„Už to není kauza STAN, ale celé vlády,“ řekl šéf ANO v reakci na to, že vláda nechala ve funkci šéfa rozvědky Petra Mlejnka, kterého vybral Rakušan.

Fiala ve čtvrtek v reakci na Babišův dopis v ČT zopakoval, že Rakušan má jeho důvěru i důvěru celé vlády a Babiš se jen snaží odvést pozornost od vlastních problémů, že bude muset vracet dotace a čeká ho soud.

DOKUMENT: Babišův dopis premiérovi, v němž hrozí hlasováním o nedůvěře vládě

Na Rakušana jako svůj terč ANO aktuálně míří hlavně v souvislosti s tím, že do funkce šéfa civilní rozvědky ÚZSI vybral Petra Mlejnka, který přiznal, že byl v kontaktu s lobbistou Michalem Redlem, jehož policie zatkla v rámci vyšetřování korupční kauzy Dozimetr. V níž čelí stíhání vedle Redla bývalý náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček a dalších více než deset lidí.

„Pokud i po těchto skutečnostech premiér Fiala v sobě nenajde špetku odvahy a rozhodnosti, dál se bude chovat jako slaboch a neodvolá Víta Rakušana z kabinetu, nezbývá nám než vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Dělat jsme to nechtěli v době předsednictví EU, ale situace je už příliš vážná,“ napsal Babiš v textu, který vyšel v sobotu v MF DNES.

„Opozice samozřejmě může vyvolávat hlasování o nedůvěře, i když jsme od ní slyšeli, že to v rámci předsednictví v EU dělat nebude,“ uvedl předseda vlády.

Mlejnkova role byla před zahájením kauzy Dozimetr, doplnil Fiala své vyjádření

Opozice nemá dost hlasů na to, aby Fialovu vládu povalila. ANO a SPD mají společně ve Sněmovně 92 hlasů, vládní koalice 108 hlasů z 200. K vyslovení nedůvěry vládě je třeba 101 hlasů.

Ve středu si vláda na své jednání pozvala i šéfa rozvědky Mlejnka a pak se za něj postavila. „Vláda obdržela informaci, že pan ředitel Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr,“ řekl premiér. Další podrobnosti neřekl s tím, že vláda jednala v důvěrném režimu.

Mlejnkovu roli při objasňování kauzy Dozimetr zpochybnila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „O participaci pana Mlejnka na vyšetřování Vámi dotazované trestní věci mi není nic známo,“ řekla Bradáčová týdeníku Respekt.

Fiala ve čtvrtek při připomínce přesunu Romů do Osvětimi na Blanensku doplnil své vyjádření, které dal ve středu po jednání vlády. Nyní říká, že Mlejnkova role v objasnění kauzy Dozimetr byla před zahájením a mimo rámec trestního řízení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video