STEM : Sociální demokracie si udržuje náskok před ODS

- Sociální demokracie si udržuje podle dnes zveřejněných výsledků Střediska empirických výzkumů (STEM) téměř čtyřprocentní náskok před Občanskou demokratickou stranou, sociální demokracii by nyní volilo 25,1 procenta, zatímco ODS 21,3 procenta dotázaných.
Třetí nejsilnější stranou zůstává KSČM, kterou preferuje 13,3 procenta lidí.

Výsledky STEM se liší od průzkumu agentury Sofres-Factum z minulého týdne, podle něhož vede ODS s 28,9 procenta před ČSSD, které by dalo hlas 22,6 procenta občanů. Naopak podle dnešních informací Institutu pro výzkum veřejného mínění jsou pozice ČSSD a ODS vyrovnané, neboť by získaly 26,5 procenta, respektive 25 procent hlasů.
Ve srovnání s březnovým šetřením ztratila ODS podle STEM zhruba tři procenta. "Ukazuje se, že ČSSD si své vedoucí postavení udržela," řekl dnes novinářům ředitel agentury Jan Hartl, podle něhož šetření odráží názory obyvatel po zahájení útoků NATO na Jugoslávii.
Třetí nejsilnější stranou zůstává KSČM, kterou preferuje 13,3 procenta lidí. Do Poslanecké sněmovny by se ještě dostaly Unie svobody s 11,4 procenta a KDU-ČSL s 9,9 procenta hlasů.
Sociální demorkracii preferují  častěji lidé s horší životní úrovní a menší podíl voličů má v Praze. ODS volí méně  důchodci, lidé s základním vzděláním a dotázaní z hůře situovaných domácností. Naproti tomu má více přívrženců s vysokoškolským vzděláním, častěji by ji volili duševní pracovníci, podnikatelé a ostatní zaměstnanci, silnější zázemí má také v Praze.
KSČM již tradičně více oslovuje důchodce a voliče se špatnou životní úrovní, ale i lidi se základním vzděláním. Lidové straně by více dali hlas respondenti žijící na jižní Moravě. Přívrženci Unie svobody jsou častěji lidé s úplným středním vzděláním a obyvatelé velkoměst včetně Prahy.
Podle STEM by k volbám přišlo 51 procent lidí, 29 procent ještě váhá. Celkem 20 procent obyvatel tvrdí, že k volebním urnám určitě nepřijde. Pokud by volby dopadly tak, jak odhaduje STEM, měli by sociální demokraté 62 poslaneckých křesel, ODS 53, KSČM 33, unie 28 a lidovci 24. Hypotetická koalice ODS, unie a lidovců by dala dohromady 105 poslanců. Před měsícem by to bylo 109 mandátů.
Výrazně odlišné výsledky STEM a Sofres-Factum jsou dány tím, že obě společnosti používají jiné metody výpočtů. "Výběr metodiky je do značné míry subjektivní a v České republice se výzkumné firmy zatím nedohodly na konvenci, která by metodiku upravovala do závazných standardů," vysvětlil dnes Hartl.


 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue