Předseda vlády České republiky Andrej Babiš jednal v pátek 27. srpna 2021 v...

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš jednal v pátek 27. srpna 2021 v Hrzánském paláci s prezidentem Spolkové republiky Německo Frankem-Walterem Steinmeierem. (27. srpna 2021) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Steinmeier končí návštěvu Česka. S Babišem probral Afghánistán a vztahy zemí

  • 21
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se v pátek ráno setkal v Hrzánském paláci s premiérem Andrejem Babišem. Mezi tématy jednání byly situace v Afghánistánu, česko-německé vztahy a aktuální vývoj pandemie covidu-19. Státníci probírali i ekonomické otázky a české předsednictví Evropské unii v příštím roce.

Po setkání s Babišem Steinmeier zamířil do Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT.

Z Prahy Steinmeier odjede dopoledne do Ústí nad Labem, kde navštíví expozici o česko-německém soužití a setká se se zástupci občanské společnosti. 

Odpoledne pak odcestuje opět vlakem do Berlína. Skončí tak Steinmeierova třídenní návštěva Prahy, při které se ve čtvrtek setkal se svým protějškem Milošem Zemanem a šéfy parlamentních komor.

Babišovo jednání s německým prezidentem se uskutečnilo v Hrzánském paláci, kde nyní premiér úřaduje kvůli rekonstrukci zahrady Strakovy akademie. „Diskutovali o situaci v Afghánistánu, strategickém dialogu mezi ČR a SRN, aktuálním vývoji pandemie covid-19, ekonomice i předsednictví v Radě EU,“ informoval úřad vlády po jednání na svém twitterovém účtu.

Steinmeier do Česka přijel ve středu netradičně vlakem. Jako první německý prezident navštívil také kryptu pravoslavného kostela v Resslově ulici v Praze, kde po boji s nacisty zemřeli po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha českoslovenští výsadkáři.

Steinmeier ve čtvrtek řekl, že na návštěvu, která se dlouho odkládala kvůli koronavirové epidemii, se velmi těšil. „Velmi mi záleží na tom, když naše vztahy mohou být sotva lepší, aby bylo rostoucí přátelství rozvíjeno dál, přešlo na další generace,“ podotkl. Je podle něj mimořádné, kam se vztahy v posledních 30 letech podařilo posunout.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video