Hotel Podhoran v centru Bystřice pod Hostýnem.

Hotel Podhoran v centru Bystřice pod Hostýnem. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Do Bystřice se začali stěhovat Romové. Kupte hotel, prosí lidé v petici

  • 179
Kupte hotel Podhoran, žádají vedení radnice lidé v Bystřici pod Hostýnem. Kvůli hotelu, kam se stěhují Romové, dokonce sepsali petici. Ta nyní napůl v ilegalitě putuje městem. Místní doufají, že tak přimějí město, aby zastavilo příliv nových, převážně romských obyvatel.

Lidé, kteří petici spustili, chtějí zůstat anonymní. Ani seznam míst, kde ji mohou obyvatelé města podepsat, není zatím k dispozici. "I když je cena (hotelu, za který chce majitel 23 milionů, pozn. red.) přehnaná, náš život v bezpečí a klidu za to přece stojí," stojí v záhlaví petice.

Dokument se šíří převážně z ruky do ruky. "Ve městě vznikly dva tábory. Jeden tvrdí, že vyděračům se nemá ustupovat, druhý chce, aby město hotel koupilo," popsala současnou náladu jedna z obyvatelek města, která chtěla zůstat v anonymitě.

Atmosféra podhorského městečka prudce zhoustla v závěru minulého týdne, kdy se do hotelu na náměstí začali stěhovat Romové. "Majitel nás informoval, že jich v první vlně bude něco přes 40," řekl starosta Zdeněk Pánek. Kapacita zařízení je ale vyšší, celkem 160 lůžek.

Prodat dům za 13 milionů městu majitel odmítl

Hotel Podhoran vlastní podnikatel Radovan Křemeček, který jej na konci loňského roku nabídl radnici. Tvrdil tehdy, že ho kontaktovala agentura, která ubytovává nepřizpůsobivé a sociálně slabé obyvatele a nabídla mu za hotel 25 milionů korun.

Budovu proto podle svých slov přednostně nabídl městu. To ale nemá peníze, a tak se jednání vlekla. Město nakonec přišlo s nabídkou, že hotel koupí za 13 milionů korun, což Křemeček odmítl a povolil stěhování prvních nájemníků.

Podnikatel je ochotný slevit dva miliony korun, definitivní slovo radnice však chce slyšet do konce září. Zastupitelé se sejdou ve středu 12. září.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video