Společný kandidát ODS a KDU-ČSL pro volby do Senátu v obvodu číslo 24 Eduard...

Společný kandidát ODS a KDU-ČSL pro volby do Senátu v obvodu číslo 24 Eduard Stehlík vystoupil na tiskové konferenci 25. června 2020 v Praze. | foto: ČTK

Historik Stehlík vstupuje do boje o Senát. Jdu bránit demokracii, řekl

  • 88
Bezpečnostní politika, zahraniční vztahy a sociální věci jsou témata, kterým by se chtěl jako senátor věnovat vojenský historik Eduard Stehlík. Ve čtvrtek to řekl na tiskové konferenci ke své kandidatuře do Senátu, kam ho vysílají jako společného kandidáta ODS a KDU-ČSL.

Stehlík se bude ucházet o místo senátora v Praze 9, kde vyprší funkční období Davidu Smoljakovi (nestr. za STAN). Smoljak bude mandát obhajovat jako společný kandidát STAN, Pirátů a TOP 09.

„K tomuto regionu mám mimořádný vztah. Praha 9 a 14 i její okolní obce jsou místa, která jsou krásná a jsou pro mě jako pro historika místy spjatými s historií naší země, s mimořádnými osobnostmi, které se v minulých letech a době zcela nedávné postavili zlu, ať už tomu nacistickému nebo zlu totalitní ideologie, která přišla po roce 1948. Senát chápu zcela jednoznačně jako pevnost, která brání tuto zemi před změnami politiky před listopad 89,“ uvedl Stehlík.

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) je Stehlík vhodný kandidát bez stranické příslušnosti, který je spjatý s místem své kandidatury. „Jsem rád, že na naši nabídku pan Eduard Stehlík nakonec kývl a že podobný názor na věc měla i KDU-ČSL, se kterými v Senátu velmi dobře spolupracujeme,“ dodal Vystrčil.

„Tím, jaký (Eduard Stehlík) je, a tím, co dělá, je pro mě prototyp moudrého senátora, který je odborník, historik, ale hlavně čestný a zásadový člověk,“ dodal předseda senátorského klubu KDU-ČSL Petr Šilar.

Dlouho jsem to zvažoval

„Dlouho jsem zvažoval, zda do Senátu jít. Uvědomuji si, že je něco úplně jiného psát jako historik o politických událostech a dějinných věcech a něco jiného vstoupit do politiky a aktivně se na těchto věcech podílet. Na druhou stranu jsem si říkal, že nejsem člověkem, který by byl v této věci úplně nezkušený, protože jsem se podílel na přípravě a naplňování celé řady zákonů, řešení mezinárodních vztahů, péči o válečné hroby českoslovenkých legionářů a složitých jednáních s našimi zahraničními partnery,“ dodal Stehlík.

Historik: Vlasovci Prahu neosvobodili, to je nesmysl. Ale podíl na povstání mají

Stehlík se věnuje především československým vojenským dějinám, zejména období let 1914 až 1956. Byl ředitelem odboru pro válečné veterány ministerstva obrany, kde skončil ke konci loňského roku. Působil také jako historik Vojenského historického ústavu v Praze a je předsedou Rady Ústavu pro studium totalitních režimů.

V únoru se stal ředitelem památníku Lidice poté, co bývalá ředitelka památníku Martina Lehmannová v lednu rezignovala. Stehlík ve čtvrtek na dotaz ČTK potvrdil, že v případě zvolení neuvažuje o odchodu z čela památníku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video