Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 3. 5. 2012 13:30

Stávka v dopravě

Zpravodajové iDNES.cz, MF DNES a ČTK

09:05
Praha
Kamelot z pražských Stodůlek, který nechtěl uvést jméno, stávce nerozumí. "Chtěj tady z toho mít druhý Řecko. Nechápu to, dneska je dobře, za komunismu nebylo nic. Teď je všeho dost," přemítá prodejce novin.
09:02
Brno
"Kolem deváté hodiny byl provoz přímo v Brně poměrně klidný, žádné závažné dopravní problémy nenastaly. Strážníci zatím museli pouze usměrňovat provoz ve Slatině z důvodu zvýšeného počtu vozidel přijíždějících do centra ve směru od Šlapanic," uvedla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.
08:55
Praha
Jedna z nejfrekventovanějších levobřežních křižovatek v Praze - Anděl - je v půl deváté ráno klidná. Lidí je zde méně než v jiných pracovních dnech, tramvajové linky 9 a 14 jezdí, hlásí z místa reportér iDNES.cz.
  • Mapa provozu v Praze v 8:59 během stávky dopravních odborů (16. června 2011)

    Mapa provozu v Praze v 8:59 během stávky dopravních odborů (16. června 2011) / Autor: CE-Traffic

08:50
V Plzeňském kraji se v autobusech žádný nápor nekoná. Jezdí jimi dokonce méně lidí než v běžné dny. ČSAD proto ustoupilo i od svého plánu mimořádně posílit spoje na linkách z okresních měst do Plzně. "Nemělo to smysl. Ráno pár mimořádných autobusů vyjelo, ale byly prázdné. Tak jsme je odvolali," řekl Jaroslav Hošek z dopravního útvaru ČSAD Plzeň. Celý článek z Plzně čtěte zde.
08:48
Z přibližně 370 řidičů Dopravního podniku Ústí nad Labem jich podle šéfa tamních odborů Martina Dvořáka nakonec stávkuje 43. V dílnách stávkuje dalších 20 lidí.
08:47
Praha
Pochod tří set odborářů Prahou můžete sledovat v přímém přenosu.
08:46
Praha
Farmářské trhy na Kubánském náměstí v Praze jsou stávka nestávka v plném proudu, informuje z místa redaktor MF DNES. Lidí je u stánků plno, stejně jako dobrot v bedýnkách.
08:43
Tweety
Z Twitteru uživatel @bnpl: Když může sedmdesátiletý člověk řídit republiku, proč by nemohl řídit autobus?
08:40
Brno
Podle brněnských odborářů se do stávky zapojilo přes 91 % zaměstnanců Dopravního podniku. "Hodnocení stávky je zatím předčasné. Doprava funguje tak, jak bylo ohlášeno. Po 10:00 budou všechny vozy staženy do vozoven - cestou však budou ještě nabírat cestující. Pak budou čekat na 14:00, kdy zase vyjedou," řekl předseda odborů Dopravního podniku Brno Libor Weinstein.
08:40
Brno
Náhradní autobusová doprava za vlaky v Břeclavi jezdí směrem do Brna nevytížená. "Většina lidí si asi vzala dovolenou, skoro nikdo nejezdí směrem do Brna, normální provoz je jen do obcí v okolí Břeclavi," zjistila na místě reportérka MF DNES. Také v Břeclavi na nádraží se snažilo několik lidí koupit jízdenku, ale železničáři je odkázali na náhradní dopravu za vlaky, která je zadarmo.
08:39
Praha
Kolem osmé hodiny ranní doprava na Barrandovském mostě a na příjezdech z jihu do centra Prahy určitě nijak nekolabovala. Naopak, provoz aut se zdál nižší než obvykle. Z Branické skály se přesto nabízel ojedinělý pohled. Po cyklostezkách na obou březích Vltavy směřovalo do centra Prahy obrovské množství cyklistů.
Zatímco asi za půl hodiny iDNES.cz napočítal jen několik přeplněných tramvají a autobusů, tři lodě, každých pět minut projelo jen z Braníka na Podolí přes 100 cyklistů. Jen o něco menší proud cyklistů směřoval do Prahy po druhé straně řeky.
08:36
Praha
Provoz na pražských "páteřních" tramvajových linkách začíná houstnout. Na Smíchově už se do linky 10 nemohli dostat lidé. Ovšem Plzeňská ulice byla poloprázdná, aut bylo výrazně méně, jen cyklistů více.
08:35
Praha
Odboráři míří na Palackého náměstí, potom půjdou k ministerstvu financí a k Úřadu vlády. Někteří vulgárnější kolemjdoucí je ale posílají úplně jinam.
08:29
Praha
Průvod demonstrantů v Praze má vepředu šest koleček s balíky slámy, v nich jsou zapíchnuté cedule připomínající ožehavé kauzy, například Diag Human. Jak za zrovna tento případ může Nečasova vláda, už odbory neuvádějí.
08:27
Praha
Zhruba tři stovky odborářů, kteří míří k Palackého náměstí, došly na frekventovanou křižovatku I. P. Pavlova. Před tím zástup lidí zabral dva pruhy Legerovy ulice a způsobil zácpu na Nuselském mostu.
08:19
Praha
Jižní spojka u Kačerova v Praze je v obou směrech bez problému sjízdná. "Provoz je dokonce menší, než je v tuto dobu běžné," uvádí před půl devátou redaktor iDNES.cz.
08:19
Ostrava
Zhruba dvě stovky odborářů Dopravního podniku Ostrava ráno vyšly z náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přivoze k nedalekému ostravskému hlavnímu nádraží, kde se odboráři setkali se stávkujícími železničáři. "Byla to jediná viditelná protestní akce k dnešní stávce, nic dalšího neplánujeme. Se stávkou pochopitelně souhlasíme, ale připojujeme se jen symbolicky," uvedla místopřededkyně odborů Dopravního podniku Jarmila Řezníčková. Do Prahy však vyjel jeden autobus s dopraváky, kteří podpoří stávku přímo v Praze.
08:15
Jak vypadá doprava v celé zemi v začínající ranní špičce? Překvapivě poměrně klidně. Mnozí lidé používají kola, případně chodí pěšky nebo vůbec nikam nevyrazili. Reportéři z terénu hlásí, že spoje jsou spíš poloprázdné, i provoz v Praze a Brně spíš odpovídá běžné špičce než krizové situaci.