Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 3. 5. 2012 13:30

Stávka v dopravě

Zpravodajové iDNES.cz, MF DNES a ČTK

12:33
Tweety
Čtenář Petr Jeník na Twitteru: "Výstižné: :)) Demonstrantka křičela 'Kalousku, polez ven!', teď komentuje jeho příchod: 'On má ještě drzost se tady objevit!'"
12:29
Odboráři
Protestní akce odborářů oficiálně skončila.
12:25
Praha
Pražské metro se zítra rozjede normálně, běžný bude i provoz nočních linek tramvají a autobusů. "Uspořili jsme na mzdách," poznamenal náměstek primátora Karel Březina.
12:24
Odboráři
Zatímco železničáři stávkují, šestice z nich - dva výpravčí, návěstní mistr, šéf rezervací na hlavním nádraží a dva důchodci - reprezentují odbory na golfovém turnaji. Po prvním dni jsou šestí z patnácti. "Jejich zahraniční soupeři stávku vůbec neřeší, nemají o ní informace," poznamenal reportér MF DNES.
12:21
Odboráři
Demonstranti došli k Úřadu vlády, tam složili balíky slámy. Premiér Nečas ale je ve Sněmovně, tak se s ním nemohli sejít. Teď už se většina z nich rozchází. Menší část demonstrantů se ještě zdržela potyčkou s anarchisty u ministerstva financí.
12:10
Tweety
Čtenář Václav Hnátek na Twitteru: "Na 'Pavláku' dávají lidé z KFC projíždějícím tramvajákům kafe!"
12:08
Odboráři
Odboráři míří od ministerstva financí k budově Úřadu vlády.
12:05
Odboráři
Demonstranti byli "vyzbrojeni" i ovocem, upřesnila reportérka iDNES.cz.
11:58
U ministerstva financí došlo k incidentu, ministr Kalousek se ocitl pod palbou potravin. Podle reportérky iDNES.cz vzduchem létala rajčata a vejce, ministr dle dostupných zpráv vyvázl nezasažen.
11:56
Ostrava
Na Bruntálsku a Krnovsku nejezdí naprostá většina autobusů, které zde provozuje společnost Veolia Morava. Lidé mohou využít pouze necelé dvacítky spojů. Jejich seznam najdou na webu společnosti. Podle předsedy odborů Veolie Morava Jaroslava Gizy se do stávky na Bruntálsku a Krnovsku zapojilo kolem 120 řidičů. "To číslo je velmi nadsazené," oponoval mu obchodní ředitel společnosti Jiří Šrajer s tím, že do stávky se zapojilo výrazně méně řidičů.
11:55
Tweety
Čtenář Petr Novák na Twitteru: "Kalousek vyšel z budovy v doprovodu dvou policistů. Dav propukl v jásot v domnění, že byl konečně zatčen. Bohužel šlo pouze o ochranku."
11:53
Informační call centrum Českých drah (840 112 113) vyřizuje dvojnásobný počet dotazů než obvykle. Čekací doby jsou mnohdy i pět minut.
11:50
Namísto za volanty autobusů či řízení tramvají trávila dnes většina zaměstnanců Dopravního podniku města Olomouce pracovní den na dvoře podniku. Do stávky odborů proti vládním reformám se zapojilo zhruba 70 procent z 415 zaměstnanců. V reflexních vestách debatovaly desítky lidí s vedením podniku nejen o důvodech protestu, ale i o dalších plánech společnosti. Vedení podniku i odboráři ČTK potvrdili, že k žádným nátlakům na stávkující ani nestávkující zaměstnance nedocházelo.
11:49
Odboráři
Zážitky z napjaté atmosféry mezi strojvůdci popsala MF DNES řidička z vozovny Vokovice Zuzana Kostková: "Musela jsem si projít houfem kolegů, kteří mě už nezdraví. Vím o kolegovi, který stávkoval proto, že se bál. Já nestávkuji, protože souhlasím s reformami," uvedla.
11:39
Odboráři
Policisté doprovázející ministra Kalouska si od odborářů vysloužili volání "gestapo". Není zjevné, proč zvolili právě přirovnání k nacistické tajné policii.
11:36
Řidič ve výslužbě, který zaskočil u svého bývalého zaměstnavatele na Vysočině jako výpomoc, jen kroutí hlavou. "Z Brodu jsem vezl dva lidi a zpátky také dva. Ti přitom ještě byli zaměstnanci drah, kteří se bavili o tom, že montují něco na trati. Náhradní spoje jsou zbytečné, lidi se stávkou počítali a zařídili se jinak," soudí.
11:30
Politici
Ministr financí Miroslav Kalousek přišel mezi odboráře v doprovodu dvou policistů. Těžko říci, zda jen z preventivních důvodů, nebo zda skandování průvodu "Dobeše do koše" při průchodu kolem ministerstva školství bylo slyšet až ke Kalouskově úřadu.
11:29
Brno
Škoda, že zástupci ve vedení města nevnímají kolo jako dopravní prostředek, poznamenali k opatřením kvůli stávce na adresu Brna aktivisté z hnutí Brněnská cykloguerilla. "Město Brno poskytne řidičům aut parkování na městských parkovištích i jinde zdarma. O dodatečném parkování, třeba mobilních kolo-stojanech, ani slovo," uvedl Josef Patočka z hnutí.
11:26
Odboráři
Průvod odborářů dorazil k ministerstvu financí a zastavil se. Bohumír Dufek a další odborářští lídři se chystají jít do budovy,
11:14
Tweety
Čtenář Václav Hnátek na Twitteru: "Tolik cizích lidí si v tramvaji nikdy nepovídalo. Pravda, většina hovorů je o tom, která tramvaj a kam jede či nejede, ale stejně."