Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 6. 4. 2017 14:40

Stávka řidičů autobusů

V několika krajích ve čtvrtek stávkují řidiči autobusů. Protesty probíhají hlavně na jižní Moravě, v Olomouckém kraji a v České Lípě v Libereckém kraji. Jinde řidiči stávkují jen lokálně. Situaci v regionech, kde stávka probíhá, pro vás sledujeme on-line.

07:44
Liberecký kraj
  • Stávkující řidiči linkových autobusů v České Lípě (6. dubna 2017).

    Stávkující řidiči linkových autobusů v České Lípě (6. dubna 2017). / Autor: ČTK

07:44
Plzeňský kraj

Řidiči nestávkují, všichni dnes vykonávají svoji standardní práci,“ uvedl ředitel ČSAD autobusy Plzeň Jaroslav Vejprava. Od odborového svazu dostali leták, který se jim nelíbil, a tak si vyrobili a napsali svůj. Plakátky s textem podporujícím kolegy v jiných regionech nesmí vylepit na kabinu nebo na předek nebo zadní část vozu. Podle Vejpravy i plzeňského hejtmana Josefa Bernarda jsou díky zvýšení současné průměrné měsíční mzdy v průměru o 5 500 korun hrubého vyšší než loňské, tedy asi o pětinu.

07:42
Plzeňský kraj

Nestávkují ani řidiči linkových autobusů plzeňského ČSAD autobusy, dominantního veřejného dopravce v Plzeňském kraji. Počátkem března se dohodli na zvýšení mezd s krajem i s firmou. Stávku kolegů z ostatních regionů, kteří dosud nedostávají vyšší minimální mzdu, podpořili letáky na palubních deskách vozů nebo dveřích u řidiče zvenku

07:31
Kraj Vysočina

Autobusy tří hlavních dopravců na Vysočině, firem Icom transport, Zdar a Arriva, dnes vyjely podle jízdního řádu. Stávka řidičů autobusů se podle údajů na webu koordinátora jihomoravské dopravy společnosti Kordis JMK nedotkla ani linek zajíždějících na Vysočinu z Jihomoravského kraje, kde se část šoférů k protestu připojila.

07:30
Liberecký kraj

Autobusy v Libereckém kraji vyjely dnes ráno podle jízdních řádů. Žádné problémy hlášeny nejsou, řekl Václav Kolář, dispečer společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v kraji. Jedinou výjimkou je Česká Lípa.

07:19
Liberecký kraj

V České Lípě se do stávky zapojilo všech 38 řidičů MHD a tudíž nevyjel žádný spoj po městě, informuje z místa reportér iDNES.cz.

07:17
Jihomoravský kraj
  • Kvůli stávce řidičů autobusů nevyjede na jižní Moravě 67 linek z 225. Na snímku...

    Kvůli stávce řidičů autobusů nevyjede na jižní Moravě 67 linek z 225. Na snímku je přestupní terminál v Břeclavi, kde se stávka dotkla některých spojů (6. dubna 2017). / Autor: ČTK

07:14
Ústecký kraj

Z garáží společnosti BusLine ve čtvrti Předlice v Ústí nad Labem ráno vyjely všechny spoje. Nestávkuje se ani na Teplicku. Linkové autobusy v Ústeckém kraji denně vypraví na 55 000 cestujících.

07:14
Ústecký kraj

Na své trasy vyjeli i řidiči linkových autobusů v Ústeckém kraji. Cestující se dostali do zaměstnání a škol na Ústecku i ve Šluknovském výběžku, který měla stávka původně postihnout nejvíce. V České Kamenici na Děčínsku se potkávají autobusy několika dopravců. Během hodiny se vystřídaly na zastávce Pražská spoje provozovatelů ČSAD Česká Lípa, Autobusy Karlovy Vary a společnosti BusLine. Žádný spoj nevynechal.

07:12
Jihočeský kraj

„Po středeční schůzce u pana hejtmana dnes všechny linky a spoje jezdí podle platných jízdních řádů. Pracovali jsme na tom ve středu celé odpoledne, řidiči dostali zprávu, od stávky jsme ustoupili,“ řekl dnes ČTK odborář ze společnosti GW Trans Kamil Sloboda. Neuvažují o tom, že symbolicky podpoří řidiče z jižní Moravy, kteří stávkují. „Kraje, které do stávky nevstoupily, nám podporu také nevyjádřily,“ dodal.

07:11
Jihočeský kraj

Všechny autobusy jihočeských společností GW Trans, ČSAD Autobusy České Budějovice i Comett Plus Tábor, jejichž řidiči chtěli původně vstoupit do dnešní stávky, dnes jezdí. Stávku po dohodě s Jihočeským krajem odvolaly, původně se k ní přitom chtělo připojit několik set řidičů.

07:09
Pardubický kraj

Řidiči ostatních dopravců, kteří pro Pardubický kraj zajišťují spoje, nestávkují. „Vyhlášení stávky splnilo účel, vláda ve středu schválila peníze,“ řekl ČTK odborář z Arriva Východní Čechy Miroslav Vokál. Také například řidiči ČSAD Ústí nad Orlicí zajistí linkovou dopravu v plném rozsahu. Někteří mohou mít podle odboráře Richarda Prášila protestní vesty na podporu stávkujících. „Není to organizované, vesty jsou jenom doporučené. Autobusy nám vyjely všechny,“ řekl.

07:08
Pardubický kraj

Stávka řidičů Arriva Morava se dotkla i Pardubického kraje. Pět autobusových linek na Svitavsku a Orlickoústecku nejezdí. Linky z Olomouckého kraje zajíždějí jen několik kilometrů přes hranici Pardubického kraje na Svitavsku a Orlickoústecko. Jezdí ze Šumperka do Cotkytle, Zábřehu do Štítů, respektive do Cotkytle, z Mohelnice do Borušova a z Mohelnice do Moravské Třebové „Zatím bohužel nevíme, jestli nepojedou celý den, nebo jestli bude stávka časově omezená. Odboráři s námi moc nechtějí komunikovat,“ řekl mluvčí dopravce Roman Herden.

07:05
Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji ráno podle mluvčího společnosti Arriva Morava nevyjelo 120 řidičů, jejich počet se během dne ještě změní podle jejich nástupu do směny.

07:02
Liberecký kraj
  • Ke stávce řidičů linkových autobusů se připojili řidiči městské dopravy v České...

    Ke stávce řidičů linkových autobusů se připojili řidiči městské dopravy v České Lípě. Na snímku druhý zleva je předseda základní organizace Sdružení odborových svazů-MHD Česká Lípa Martin Machač při ranní poradě s řidiči (6. dubna 2017). / Autor: ČTK

07:02
Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji linkovou autobusovou dopravu provozuje zhruba 15 firem. Bez omezení mají jezdit autobusové spoje na Olomoucku, v Hranicích na Přerovsku a v Přerově. Stávky se nezúčastní například řidiči společnosti FTL, která zajišťuje autobusovou dopravu na Prostějovsku. Jen symbolicky bez dopadu na provoz spojů se stávky zúčastní zaměstnanci opavské společnosti TQM - holding, jejíž linkové autobusy tak v severní části Olomoucka pojedou podle obvyklých jízdních řádů.

07:00
Olomoucký kraj

Podle vedení společnosti Arriva Morava nemají řidiči v Olomouckém kraji ke stávce žádný důvod, ředitelka Pavla Struhalová považuje situaci za naprosto absurdní. „Domluvili jsme se se zástupci Olomouckého kraje na zvýšení finančního příspěvku u regionálních linek, které zde provozujeme a sami jsme řidičům na začátku roku zvýšili platy. Navíc máme s odbory podepsanou kolektivní smlouvu, která písemně garantuje zvýšení mezd v letošním roce. Podle mého názoru nemají opravdu žádný důvod stávkovat,“ doplnila Strouhalová.

06:57
Olomoucký kraj

Autobusy dnes ráno nevyjely také na Šumpersku, Jesenicku, v Mohelnici a v Zábřehu. Provoz MHD v Šumperku i dálkové spoje dopravce částečně zajistil, řekl ČTK mluvčí dopravní společnosti Arriva Roman Herden. Odboráři již dříve avizovali, že se protestu na Jesenicku a Šumpersku zúčastní asi dvě stovky řidičů autobusů. Celkový počet stávkujících dosud není znám, dopravce jej bude vědět až zhruba kolem 07:30 v době dopravní špičky.

06:52
Liberecký kraj
  • Ke stávce řidičů linkových autobusů kvůli nízkým mzdám se připojili řidiči...

    Ke stávce řidičů linkových autobusů kvůli nízkým mzdám se připojili řidiči městské dopravy v České Lípě. Některé spoje tam ve čtvrtek nevyjedou (6. dubna 2017). / Autor: ČTK

06:45
Jihomoravský kraj

České dráhy dnes posilují řadu vlaků ráno směrem do Brna a odpoledne z Brna. Z Vyškova vyjel v 5:17 speciální vlak do Brna přes Luleč, Rousínov a Brno-Slatinu. Nahradit měl především linku 107, která mezi Brnem a Vyškovem jezdí jen omezeně. Do vlaku se čtyřmi vagony na nádraží ve Vyškově nastoupilo do 100 lidí a zhruba stejný počet jich vystoupil v Brně na hlavním nádraží, další vystoupili už ve Slatině.