Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 6. 4. 2017 14:40

Stávka řidičů autobusů

V několika krajích ve čtvrtek stávkují řidiči autobusů. Protesty probíhají hlavně na jižní Moravě, v Olomouckém kraji a v České Lípě v Libereckém kraji. Jinde řidiči stávkují jen lokálně. Situaci v regionech, kde stávka probíhá, pro vás sledujeme on-line.

14:40

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, on-line reportáž o stávce řidičů linkových autobusů končí. O dalším dění budeme informovat v běžném zpravodajství.

14:32
Olomoucký kraj

Firmě Arriva Morava se podle Herdena od rána podařilo na Šumpersku a Jesenicku postupně zajistit provoz 148 autobusových spojů. Povoláni byli i řidiči společnosti Arriva Morava z ostatních částí kraje.

14:11
Olomoucký kraj

Dopravce Arriva Morava se případnou třímilionovou pokutu od Olomouckého kraje za stávku řidičů bude snažit přenést na organizátory protestní akce z řad Odborového svazu dopravy. „V případě, že by nám objednatel udělil pokutu, budeme hledat cestu, jak ji přenést na odborový svaz dopravy, který stávku zorganizoval a je za ni odpovědný,“ uvedl mluvčí Arriva Morava Roman Herden.

13:47
Jihomoravský kraj

Jihomoravský kraj se domnívá, že stávka nesplňovala veškeré zákonné parametry, které splňovat má. V případě nezákonnosti stávky by podniky musely platit sankci. Náměstkyně hejtmana Taťána Malá má ale za to, že by jim mohla povinnost platit pokutu vzniknout i při zákonné stávce. „Zaměstnanci sice mohou stávkovat, ale dopravce jako jejich zaměstnavatel musí zajistit náhradní plnění. To se nestalo. Proto by mohla podle mého být sankce i tady, ale můžu se mýlit. Vše nechám ještě zanalyzovat,“ řekla Malá.

13:45
Jihomoravský kraj

V Kyjově na Hodonínsku stávkuje zhruba 70 řidičů zdejší ČSAD. Obsluhují pouze MHD a linku do Kroměříže, jinak ale do autobusů nenastoupili a stávku tráví společně v jídelně firmy. Vadí jim hlavně nízký plat, ale také přesčasy.

13:40
Jihočeský kraj

„Vláda České republiky přijala nařízení, které stanoví minimální platy pro řidiče linkových autobusů, jež zajišťují dopravní obslužnost v krajích. Včera také Sobotkův kabinet rozhodl o tom, že na jejich platy přispěje částkou 420 milionů korun. Domnívám se, že v takovém případě bude muset logicky přispět na stejný účel i městům a jejich dopravním podnikům,“ uvedl ředitel Dopravního podniku města České Budějovice Slavoj Dolejš. Jinak se podle něj bude jednat o nerovnost podmínek v podnikání.

„Stát by měl totiž dbát na rovné podmínky pro všechny a ne zvýhodňovat vybrané skupiny lidí. A přispívání na platy zaměstnancům některých soukromých firem ničím jiným není. Dopravní podnik města České Budějovice se přesto snaží vytvářet co nejlepší podmínky pro řidiče autobusů a trolejbusů a letos jim zvýšil platy o 6 %. Ale tohle znevýhodnění se nám nelíbí,“ dodal. 

13:35
Liberecký kraj

Dopravci BusLine v České Lípě se ještě dopoledne podařilo zajistit subdodavatele alespoň pro páteřní linky 203 a 205, na které vyjely autobusy ČSAD Česká Lípa. Po 13:00 vyjely autobusy linek 232, 234 a 235, které zajišťují dopravu lidí do průmyslové zóny. Vypomohli řidiči BusLine z jiných středisek „Od 15:00 se pak rozjedou ještě autobusy linek 224 a 225 a posílena bude linka 203. Chceme, aby se lidé odpoledne a večer dostali do práce a z práce. To by mělo být zabezpečené,“ řekl vedoucí střediska v České Lípě Jan Kotek.

13:29
Olomoucký kraj

Olomoucký kraj bude po firmě Arriva Morava požadovat třímilionovou pokutu za to, že na Jesenicku a Šumpersku kvůli stávce řidičů nevyjely autobusy. Sankce vyplývá ze smlouvy s dopravcem, řekla ČTK mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová.

13:05
Liberecký kraj

V České Lípě vyjedou po 13:00 další autobusy, zajistí dopravu do průmyslové zóny. BusLine zajistil řidiče z jiných středisek. Ti místní dál stávkují.

12:51
Jihomoravský kraj

V Mikulově výpadek autobusů postihl i městskou hromadnou dopravu. Ta je totiž součástí integrovaného dopravního systému. Město na některé linky doplácí, aby obsloužily i obyvatele města. „Takové nátlakové akce mi hodně vadí. Stávkující si berou občany jako rukojmí. Lidé, kteří se nemohou dostat třeba do Brna, se nás ptají, kdo jim pomůže a my nevíme, co odpovídat. Vadí mi to,“ zlobí se na stávkující starosta Rostislav Koštial.

Do města a z města teď směrem k Břeclavi kvůli železniční výluce nejedou ani vlaky. Nicméně České dráhy zařídily náhradní autobusovou dopravu a té teď využívají i cestující, kterým nejedou běžné spoje.

12:33
Plzeňský kraj
  • Řidiči společnosti ČSAD autobusy Plzeň nestávkují, morálně však podporují...

    Řidiči společnosti ČSAD autobusy Plzeň nestávkují, morálně však podporují všechny řidiče, kterým nebyla navýšena minimální mzda podle nařízení vlády. Tento text je také na letácích, které si sami napsali a vyrobili a dnes je mají vylepené v autobusech. Leták od odborového svazu se jim totiž nelíbil (6. dubna 2017). / Autor: Ladislav Němec, MAFRA

12:29
Jihomoravský kraj

Břeclavský Gumotex vypravil speciální autobus, který sváží zaměstnance z okolních obcí. Využili ho už dojíždějící na ranní směnu, další zaměstnance sveze autobus v půl druhé odpoledne.

Do břeclavské nemocnice, která je největším zaměstnavatelem ve městě, museli lidé dnes dorazit auty. „Je pravda, že na parkovišti je víc aut než obvykle, ale stále je to ještě únosné,“ říká mluvčí nemocnice Táňa Svobodová. Lidé dojíždějící z okolních obcí do chemičky Fosfa museli dorazit do Břeclavi vlakem. U vlakového nádraží je pak kolegové nabírali do aut a vezli do ještě asi tři kilometry vzdáleného areálu firmy.

12:28
Jihomoravský kraj

Náměstkyně hejtmana Jihomoravského kraje Taťána Malá uvedla, že na možné sankce dopravce několikrát upozorňovala. Kraj podle ní udělal maximum, co mohl. „Vyplatil každému dopravci pět milionů tak, aby se kvůli smlouvám nedostal do rozporu se zákonem. Je potřeba říct, že odboráři klepou na špatné dveře. Chyba je u dopravců. Pokud vysoutěžili cenu a nejsou schopni unést legislativní změnu, měli by smlouvy vypovědět a uzavřít nové,“ řekla Malá.

Náměstek zodpovědný za dopravu Roman Hanák uvedl, že kraj vypovězení smlouvy a uzavření nové dopravcům nabídl, většina ale zvolila dodatek do smluv. Smlouvu vypověděl podle něj pouze jediný dopravce, a to VYDOS BUS, který obstarává podoblast jihovýchod, což je část Slovácka. Podle Hanáka bude dopravce zajišťovat dopravu nadále ve výpovědní lhůtě 30 měsíců, do té doby najde kraj nového dopravce. „Očekáváme, že se dopravci přidají k tomuto jednomu a budeme soutěžit znovu pro ty oblasti, kde to dopravci nejsou schopni vykrýt,“ dodal Hanák.

11:58
Ústecký kraj

Na Ústecku od rána stávkovalo 14 ze 42 řidičů, na linku nevyjely z 20 autobusů pouze dva, linka 410 mezi Lobendavou do Varnsdorfem a částečně linka 409, jezdící pouze malé úseky. „Řidiči, kteří nestávkovali, rychle vyjeli a pokryli jsme většinu výběžku,“ řekl Petr Ducháček, vedoucí šluknovského dispečinku dopravní společnosti Autobusy Karlovy Vary. Lidé si podle něj na chybějící spoje zatím nestěžovali. „Lidé volají a ověřují si, který spoj jede a který ne. Pokud ten jejich nejede, cestující říkají, že pojedou o hodinu později. Nikdo na nás nekřičel, lidé situaci chápou,“ přiblížil dispečer.

Podle šéfa zdejších odborů Josefa Provazníka do práce přišli všichni stávkující řidiči, jen nevyjeli. „Jsme v práci, jen zadarmo. A zatím ještě nevíme, kolik lidí nenastoupí na odpolední směnu,“ řekl Provazník.

11:52
Olomoucký kraj
  • Řidiči autobusů v Olomouckém kraji se připojili ke stávce. Cestující si tak...

    Řidiči autobusů v Olomouckém kraji se připojili ke stávce. Cestující si tak museli najít jiný způsob, jak se dostat do práce či do školy (6. dubna 2017). / Autor: Tomáš Frait, MF DNES

11:47
Kraj Vysočina

V linkové autobusové dopravě na Vysočině dnes kraj nezaznamenal výpadky. Provoz podle jízdních řádů ČTK hodinu před polednem potvrdili také zástupci tří největších dopravních firem, jimiž jsou ICOM transport, Zdar a Arriva. „Spoje dotované Krajem Vysočina dnes vyjely. Základní dopravní obslužnost v regionu funguje,“ sdělila mluvčí kraje Jitka Svatošová před 11:00. Podle jízdních řádů jezdí i městské autobusy a trolejbusy v krajské Jihlavě. Uvedl to ředitel dopravního podniku Josef Vilím.

11:39
Jihomoravský kraj

Křtiny na Blanensku, které jindy slouží dopravní uzel, zejí ve čtvrtek prázdnotou. „Je to tady jako o víkendu. Náměstí i zastávky jsou prázdné,“ popsal starosta František Novotný. „Místní se domlouvali už několik dní přes Facebook a telefony na různé spolujízdy. Většina rodičů odvezla své děti do škol po cestě do práce, takž jsme výuku nijak neomezovali. Naši lidé si dokáží poradit v každé situaci,“ poznamenal.

Stávka zkomplikovala život Karlu Skotákovi (77), který každé ráno dojíždí z Ráječka do nemocnice v Blansku na kapačky. „Normálně mi cesta zabere 10 až 15 minut, ale dnes jsem musel vyrazit pěšky dva kilometry na vlak do Dolní Lhoty a pak místo autobusem pěšky do nemocnice. Cesta mi zabrala přes 45 minut,“ popsal Skoták.

11:35
Jihomoravský kraj

Jihomoravský kraj bude vyžadovat od dopravců sankce za to, že nevyjely některé autobusy. Pokuta na smlouvu se pohybuje za den kolem milionu korun. „V každé smlouvě je pokuta za nepřistavení autobusu. V souvislosti s péčí řádného hospodáře nemáme ani žádnou jinou možnost než sankce po dopravcích tvrdě vyžadovat,“ uvedla náměstkyně hejtmana Taťána Malá.

11:30
Jihomoravský kraj

Podle jihomoravského hejtmana Bohumila Šimka už však kraj udělal pro řidiče autobusů maximum. „Jsem stávkou velmi zklamán a nerozumím jí. Vyčlenili jsme peníze z rozpočtu, alokovali jsme 100 milionů, změnili jsme dodatky smluv, ačkoli to nebyla naše povinnost, bylo to nařízení vlády. Myslím si, že stávka není vůbec důvodná,“ uvedl Šimek.

11:24

Dopravní odbory hodnotí dosavadní průběh dnešní stávky pozitivně. Už samotná hrozba zastavením dopravy pomohla podle nich narychlo vyřešit situaci v několika krajích, kde se to dlouhou dobu nedařilo. Výjimkou je Jihomoravský kraj, který neřešil nízké platy řidičů, ale hledal způsoby, jak šoférům zabránit v upatnění jejich ústavního práva na stávku. Kvůli takovému přístupu by se zde mohl protest zopakovat. ČTK to řekl předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.