Dům v Praze-Libni, kde mají manželé Klausovi sporný byt.

Dům v Praze-Libni, kde mají manželé Klausovi sporný byt. | foto: - archiv, MF DNES

Stavební družstvo žaluje Klausovy, domáhá se vrácení bytu

  • 212
Prezidentský pár čelí žalobě kvůli jednomu ze svých bytů v Praze-Libni. Dělá si na něj nárok stavební družstvo. Tvrdí, že ho Klausovi získali neoprávněně. Pražské stavební bytové družstvo, které dům v Kubišově ulici postavilo, se domáhá vrácení bytu u Obvodního soudu pro Prahu 8.

Klausovi získali práva, která počítala s budoucím převedením bytu do vlastnictví, v roce 1998 od Ivana Přikryla, nynějšího šéfa kanceláře předsedy Sněmovny a spolupracovníka ČSSD Jiřího Paroubka.
 
Právě způsob převodu práv na manžele Klausovy je předmětem žaloby. Podalo ji bytové družstvo jako původní vlastník společně s bývalou manželkou Ivana Přikryla Růženou, která byla v době prodeje jeho chotí.
 
Přikrylová říká, že o převodu bytu Klausovým neměla tušení. Jejímu tvrzení nahrává fakt, že pod smlouvou její podpis chybí.
 
"Manželé Klausovi nenabyli řádně práva, protože dohoda nebyla podepsána manželkou Ivana Přikryla," uvádí se v žalobě, kterou má MF DNES k dispozici.
 
A proč se začala Přikrylová zajímat o byt až devět let po rozvodu? "Bylo jí řečeno, že nájemní smlouva v bytu vyprší 31. 12. 2007. Vloni se tak začala zajímat, co je s bytem. Šokovalo ji, když zjistila, že jej Přikryl už v roce 1998 převedl na Klausovy," tvrdí bytové družstvo Lurie.
 
"Pan prezident se k tomu nebude vyjadřovat," uvedl mluvčí Hradu Petr Hájek.

Redakce vůbec poprvé zmapovala, jakým způsobem si Klausovi pořídili v letech 1996 až 2000 byty v Praze-Libni. A je to pozoruhodný příběh.

Dům v Kubišově ulici postavilo v roce 1996 Pražské stavební bytové družstvo. Projekt financovalo třicet stavebníků, každý do něj vložil průměrně 1,86 milionu. Družstevníci hradili jen náklady, město poskytlo pozemky a zaplatilo inženýrské sítě. Cena bytu byla díky tomu mimořádně nízká.

Není proto překvapivé, že mezi stavebníky figurovalo mnoho tehdejších prominentů, mimo jiné Livia Klausová a Ivan Přikryl, který v té době předsedal Svazu bytových družstev. Oba drželi práva na byt 3+1 ve stejném patře vedle sebe. Každý za bydlení podle dostupných dokumentů zaplatil 1,5 milionu.

"Hoši pražští, stavíte někdo byty?"
"Václav Klaus se mi v roce 1992 zmínil, že shání byt. Já přišel na svaz a zeptal se: Hoši pražští, stavíte někdo byty? Mně by bylo milý, kdybyste Klausovi pomohli. S nabídkou se přihlásil tehdejší šéf stavebního bytového družstva Karel Vašíček," vzpomíná Přikryl. Sám se do projektu nakonec zapojil také.

"Vašíček si tam také stavěl byt. Proto tlačil na to, aby to vyšlo co nejlevněji. Chtěl získat pozemky pro ten dům. Tak si tam natáhl atraktivní lidi a bez jejich vědomí chodil a tvrdil: To víte, že tam chce stavět i Klaus?" naznačil Přikryl, že Klausovo jméno zajišťovalo protekci.

Investorem bylo oficiálně bytové družstvo, které se stalo majitelem bytů. Stavebníci dostali příslib, že jim budou byty převedeny do vlastnictví.

A právě práva na převod bytu v roce 1998 přepsal Ivan Přikryl na Václava Klause a jeho choť Livii. Za kolik to bylo, Klausovi i Přikryl tají. Ve smlouvě o převodu práv, kterou má MF DNES k dispozici, není částka uvedena. "Přikryl mi řekl, že za převod práv inkasoval 3,3 milionu," vzpomíná předseda družstva Lurie.

Prezidentský pár si oba byty – svůj i Přikrylův – převedl do vlastnictví v roce 2000. Podle veřejných smluv je vyšly na tři miliony, což je součet počátečních vkladů Klausových a Přikryla. O tom, že museli ještě vyplatit Přikryla, se ve smlouvách nepíše.

Nic jsem z toho neměl, tvrdí Přikryl
Ivan Přikryl považuje žalobu své exmanželky za nesmysl. Jeho vysvětlení zápletku příběhu ještě více zamotává. Přikryl totiž tvrdí, že vlastně žádný byt v domě nikdy nevlastnil. Jednal prý za svého kamaráda z USA Milana Vetešku.

"Dohoda o výstavbě sice byla psaná na mě, ale já jsem jednal ve zmocnění partnera ze Spojených států. A kdykoliv přišel splátkový list, tak jsem mu řekl: Potřebuji 200 tisíc. On částku poslal na účet a já ji převedl na družstvo," líčí svou verzi Přikryl.

Podle něj zněla dohoda takto: Až bude byt postaven, pronajme ho a z činže bude splácena investice. "Plán byl, že až se mu z nájmu splatí těch 1,6 milionu, které do stavby vložil, bude byt můj," tvrdí Přikryl. To však nedává logiku, protože Čechoameričan by z celé investice nic neměl.

Podle Přikryla se plán stejně neuskutečnil. "Partner se rozhodl byt prodat. Já jsem ho nabídl Klausovým, kteří bydleli vedle. Z peněz, které mi zaplatili, jsem vyplatil nájemníka a zbytek si odvezl partner do USA. Já jsem neviděl ani korunu," tvrdí Přikryl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video