Vizualizace nové stanice Motol, která bude součástí šestikilometrového prodlouženého úseku na trase A | foto: METROPROJEKT Praha a. s.

Prodloužení metra z Dejvické do Motola bude o 1,3 miliardy dražší

  • 348
Stavba prodlouženého úseku trasy metra A z Dejvické do Motola se prodraží o 1,3 miliardy korun. Může za to změna geologických poměrů, změny v územním plánu a drahá technologie. Rozpočet dostavby metra je tak nyní 22,5 miliardy korun.

Největší navýšení rozpočtu způsobila soutěž na technologickou část projektu. Nabídka společnosti Skanska, která soutěž vyhrála, totiž byla o jednu miliardu vyšší, než byl rozpočtový objem.

"Tedy technologie za čtyři miliardy místo tří miliard, co byly v rozpočtu," uvedl Lukáš Kruml, vedoucí odboru investic Dopravního podniku.

Předpoklad geologické situace trasy nebyl podle Krumla přesný. "Došlo k odchylkám v geologii, což znamenalo lepší zajištění výrubů, tudíž i prodražení," uvedl.

Prodražení hrozilo i u projektu komplexního bezpečnostního systému, který byl v současné době pozastaven.

Podle Krumla by mohl být rozpočet snížen o inflaci. "Je pravděpodobné, že inflace v letech 2012 až 2014 bude nižší než plánovaná ve výši čtyři procenta. Pokud to tak bude, sníží se cena projektu o až půl miliardy," řekl.

Dostavba metra měla podle propočtů z roku 2008 stát 18,7 miliardy korun bez DPH. Praha si už letos půjčila šest miliard korun od Evropské investiční banky. Stále čeká na sedmimiliardovou dotaci z EU.

Byli jsme se podívat na ražbu metra s kamerou iDNES.cz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue