Ministr životního prostředí Pavel Drobil.

Ministr životního prostředí Pavel Drobil. | foto: Michal Šula, MAFRA

Kauza exministra Drobila se odkládá, žalobkyně zamítla Michálkovu stížnost

  • 75
Kauza údajné korupce a vydírání na ministerstvu životního prostředí, kterých se měl dopustit exministr Pavel Drobil, míří k ledu. Státní zástupkyně totiž potvrdila předchozí rozhodnutí o odložení případu. Drobilovi se nepodařilo nic dokázat. Rozhodnutí může zvrátit jen nejvyšší státní zástupce.

Pavel Drobil se podle obvinění v roce 2010 pokusil podplatit bývalého ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka.

"Ani po rozsáhlém prověřování a vyhodnocení důkazů ve všech souvislostech nebylo možné učinit závěr o tom, že by byl důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu podplácení nebo vydírání," uvedla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Rozhodnutí státní zástupkyně je sice konečné, stále do něj však ještě může zasáhnout nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Může nařídit prověření už skončené věci. To koneckonců udělal už loni v červnu, kdy policie kauzu odložila poprvé. Tehdy Zeman nařídil doplnit dokazování.

Podruhé policie kauzu odložila letos v červnu, kdy se podle obvodní státní zástupkyně nepotvrdilo podezření ze spáchání trestného činu. Libor Michálek si ale proti jejímu rozhodnutí podal stížnost.

Kauza stála Drobila místo

Michálek v prosinci 2010 upozornil na údajnou korupci na SFŽP prostřednictvím tajných nahrávek. Drobilův poradce Martin Knetig na nich popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho požádal, aby záznamy zničil. Michálkovi prý za to nabídl místo svého náměstka.

Po zveřejnění nahrávek se exministr od Knetiga distancoval s tím, že nejednal na základě jeho instrukcí. Skončil ale také Michálek, podle Drobila právě kvůli tomu, že si nahrával rozhovory a následně je pustil do médií. Kauza nakonec stála místo i samotného Drobila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue