Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stíhání v kauze Čapí hnízdo je zastaveno. Zvrátit to může už jen šéf žalobců

  11:12aktualizováno  15:15
Městské státní zastupitelství v Praze zastavilo trestní stíhání premiéra Andreje Babiše a všech dalších lidí v případu padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo. Potvrdilo to v tiskové zprávě. „Určitě mám velkou radost,“ uvedl premiér pro Rádio Impuls.

„Dnešního dne bylo oprávněným osobám rozesláno rozhodnutí, kterým došlo k zastavení trestního stíhání všech osob v tzv. kauze Čapí hnízdo,“ uvedlo Městské státní zastupitelství v Praze ve své tiskové zprávě. Martin Erazím tak podpořil právní názor svého podřízeného Jaroslava Šarocha.

Kauza Čapí hnízdo

Dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch předložil na konci srpna návrh na zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo.

S konečným rozhodnutím se následně seznámil vedoucí státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím a zastavení trestního stíhání potvrdil. Zabýval se mimo jiné otázkou, zda je tato změna zákonná a důvodná, respektive zda je zákonné a důvodné předložené rozhodnutí.

Policisté pracovali s verzí, že Farma Čapí hnízdo nespadala v době žádosti o dotaci do kategorie malého nebo středního podniku a dotaci získala neoprávněně. „Provedené dokazování však vedlo k závěru, že Farma Čapí hnízdo podmínky definice malého a středního podniku splňovala,“ uvedl městský státní zástupce v Praze Martin Erazím ve svém vysvětlení.

Je tu někdo překvapený? glosuje Kalousek zastavení stíhání Babiše

„Spojil jsem se s advokáty a ti mi potvrdili, že skutečně došlo k zastavení trestního stíhání,“ uvedl premiér Andrej Babiš pro Rádio Impuls. Doplnil, že rozhodnutí má údajně devadesát stran a že doufá, že je konečné. „Určitě mám velkou radost,“ uvedl premiér.

„Od začátku jsem byl přesvědčený o nevině těch lidí, kteří byli stíhán a není pravda, že by to bylo překvapení,“ uvedl Babiš v pátek odpoledne na tiskovém brífinku k rozhodnutí pražských žalobců a odkázal na vyjádření dozorujícího žalobce z května 2018.

„Byla to uměle vytvořená kauza s cílem poškodit naše hnutí,“ uvedl Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu ANO, který byl dříve v kauze také stíhaný. „Když policie nedodala důkazy státní zástupce zcela logicky zastavil trestní stíhání,“ doplnil Faltýnek na tiskové konferenci.

Argument šéfa pražských žalobců Martina Erazíma, že si Farma Čapí hnízdo a Agrofert nekonkurují, nedává podle Davida Ondráčky z Transparency International po čtyřech letech vyšetřování příliš smysl. Jde podle něj o to, že svou činnost koordinují, uvedl Ondráčka na twitteru.

„Celá věc se týkala koncernu Agrofert pouze mediálně. Čtyři roky jsme čelili bezprecedentnímu útoku různých subjektů, které měly ve věci hned jasno. Nyní se potvrdilo, že dotace byla přidělena v souladu se všemi pravidly. Zastavení trestního stíhání považujeme za zadostiučinění pro všechny dotčené osoby,“ uvedla společnost Agrofer v oficiálním prohlášení na svých webových stránkách.

Slovo má i šéf žalobců Zeman

„Nejvyšší státní zastupitelství bere za dané, že bylo rozhodnuto o zastavení trestního stíhání. Jakmile toto rozhodnutí nabude právní moci, bude předloženo Nejvyššímu státnímu zastupitelství k přezkoumání zákonnosti,“ uvedl v prohlášení tiskový mluvčí úřadu Petr Malý. Z přezkoumání mohou vyplynout dva závěry.

Pokud nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebude spokojen s tím, jak Městské státní zastupitelství v Praze případ vyřešilo, může mu nařídit, aby rozhodlo jinak.

Zahájí mimořádný schvalovací proces, který se spouští vždy, když je stíhání zastaveno v takto pokročilém stádiu případu. Čas má Zeman do tří měsíců od nabytí právní moci, že se zastavení stíhání ruší.

Pokud naopak nejvyšší státní zastupitelství vyhodnotí, že jejich pražští kolegové postupovali správně, rozhodnutí zůstane platné.

Babiš svou vinu dlouhodobě odmítal

Babiš, který byl od října 2017 obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítal, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. „Žádný podvod nebyl, říkal jsem to stokrát, nevím, proč to opakovat,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES. Hrozilo mu až deset let vězení.

Stíhání čelila kromě premiéra Babiše i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Policie navrhla jejich obžalobu v polovině dubna.

Ještě v červnu letošního roku podali žádost o zastavení stíhání dva z nich. Podle informací v médiích by měl být jedním někdejší manažer Agrofertu, Josef Nenadál. Podle advokáta je nepochybné, že se skutek, pro který byl klient stíhán, nestal.

Kvůli dotaci na stavbu farmy byl obviněn i premiérův syn Andrej, jeho případ policie vyloučila k vlastnímu řízení. Andrej Babiš mladší žije dlouhodobě v zahraničí společně s první manželkou současného českého premiéra.

Sporné dotace z roku 2008

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února, následně jej vložil do svěřenských fondů. V roce 2016 řekl ve Sněmovně, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Farmu nyní vlastní společnost Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila. Do dokumentu o vrácení peněz si společnost nechala včlenit větu, že vrácení peněz podle ní neznamená, že by porušila podmínky dotace.

PŘEHLEDNĚ: O co jde v kauze Čapí hnízdo

  • Rekonstrukce bývalého dvora Semtín odstartovala v roce 2006, trvala celkem čtyři roky. 
  • Usedlost původně patřila společnosti ZZN Agro Pelhřimov, spadající pod holding Agrofert Andreje Babiše, v jehož představenstvu seděl i Jaroslav Faltýnek. 
  • V roce 2007 ZZN Agro Pelhřimov rozhoduje o vydání tzv. anonymních akcií. Tímto krokem skrývá svou dosud průhlednou vlastnickou strukturu. Babiš později uvedl, že majiteli byly jeho děti, jeho partnerka a její bratr. Teprve poté si firma změní název na Farma Čapí hnízdo.
  • V únoru 2008 farma poprvé žádá o dotace, celkem dostane 54 milionů. 
  • V roce 2014 končí pětiletá lhůta, po kterou se kontroluje dodržení podmínek udělení dotace. Farma Čapí hnízdo se stává součástí společnosti Imoba, jejímž jediným akcionářem je SynBiol, patřící do holdingu Agrofert.
  • Podrobnou časovou osu kauzy najdete zde.
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:03

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno 

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů černého...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...