ČSSD nevidí prostor pro seškrtání státních zástupců, s nímž přišla Benešová

  • 68
Sociální demokracie nevidí v tomto volebním období žádný prostor pro změny u státních zástupců, o nichž začala hovořit nová ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Marie Benešová. Při setkání s novináři to řekl šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Benešová přišla s tím, že by se měla zrušit vrchní státní zastupitelství v Praze i Olomouci.

To by dopadlo na oba současné vrchní státní zástupce, pražskou Lenku Bradáčovou i olomouckého Iva Ištvana (podrobnosti v článku Skončí Bradáčová a Ištvan? Benešová chce konec vrchních žalobců i soudů). Zdrženlivě na nápad Benešové reagoval už ve čtvrtek i premiér a šéf ANO Andrej Babiš, který řekl že „z dlouhodobého hlediska“ je to možné, ale není to podle něj na stole a Benešová v to s ním nekonzultovala.

„Já si nemyslím, že teď je doba na diskusi o zásadních změnách v justici, je to chvilka potom, co paní ministryně nastoupila do funkce,“ řekl Hamáček.

Změna, o níž hovořila Benešová v rozhovoru pro Lidové noviny je pod drobnohledem především proto, že odchod jejího předchůdce Jana Kněžínka z vlády byl oznámen bezprostředně poté, co policie předala státním zástupcům kauzu Čapí hnízdo, případ čerpání padesátimilionové dotace z evropských fondů na farmu Čapí hnízdo. V kauze je obviněn i premiér a šéf ANO Andrej Babiš a státní zástupci mají nyní v rukou, zda pošlou případ k soudu.

Demonstrovat proti vládě je podle šéfa ČSSD legitimní

„Rozumím, že tu je celá řada občanů, kteří nesouhlasí s touto vládou. Samozřejmě je legitimní tento postoj vyjádřit i demonstracemi. Žijeme v demokracii a zaplaň pán Bůh za to,“ řekl šéf ČSSD. Protesty proti změně na postu ministra spravedlnosti se konaly již v souvislosti se jmenováním Benešové a pokračovat mají příští týden v pondělí.

Hamáčkovi nevadí, že protestů se v Praze zúčastnil i expremiér a bývalý šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. „To je jeho právo jako každého občana České republiky vyjádřit svůj politický názor,“ uvedl ministr vnitra a lídr sociální demokracie. Podepřel to i tím, že Sobotka nepodporoval vstup ČSSD do menšinové koaliční vlády s Andrejem Babišem, která se opřela o komunisty.

Hamáček však také v pátek řekl, že taková změna struktrury státních zástupců, o níž hovoří Benešová, se chystala již za exministra spravedlnosti Otakara Motejla, takže nejde o žádnou novinku, ale do konce tohoto volebního období podle šéfa ČSSD taková změna přijata nebude.

„To je diskuse pro odborníky. Nemán nic proti tomu, abychom diskutovali o tom, jestli má být soustava čtyřstupňová nebo třístupňová, ale to není něco, co by se mělo řešit v horizontu týdnů nebo měsíců. Je to koncepční věc na léta dopředu,“ uvedl Hamáček.

Platí podle něj, že by sociální demokracie odešla z vládní koalice, kdyby Benešová přinesla na vládu návrh na odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

VIDEO: Benešová se k nejvyššímu státnímu zástupci vyjadřovala 30. dubna:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video