Bývalý soudce Zdeněk Sovák | foto: MF DNES

Bývalý soudce Sovák ovlivňoval soud a chtěl úplatek 50 milionů, tvrdí obžaloba

  • 9
Státní zástupce obžaloval bývalého soudce Zdeňka Sováka a čtyři další obviněné kvůli ovlivňování soudních rozhodnutí u Vrchního soudu v Praze. Obžaloba se týká zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, nadržování, nepřímého úplatkářství, podplácení a praní špinavých peněz. Podle policie chtěl Sovák mimo jiné úplatek 50 milionů korun za mírnější trest pro stavební společnost Metrostav. Sovák už dříve obvinění odmítl.

„Rozsah trestné činnosti i její konkrétní právní kvalifikace se u jednotlivých obviněných liší,“ napsal bez bližších podrobností dozorový státní zástupce Zdeněk Štěpánek z Vrchního státního zastupitelství v Praze ve čtvrtek na webu.

Soudce Sovák podle kriminalistů nerozhodoval nezávisle, spravedlivě a nestranně, a to zejména kvůli slibům protiplnění od svého přítele, spoluobžalovaného podnikatele Milana Bíby. Vyšetřovatelé tvrdí, že soudce chtěl mimo jiné úplatek 50 milionů korun za mírnější trest pro stavební společnost Metrostav.

Policie navrhla obžalovat exsoudce Sováka a další lidi za braní úplatků

Radiožurnál uvedl, že Sovák se k aktuálnímu vývoji případu nechce vyjádřit. „Řídím se pokyny svého obhájce, abych naprosto nekomentoval média,“ reagoval na dotaz Radiožurnálu.

Návrh na obžalování Sováka podali v říjnu vyšetřovatelé případu po necelých dvou letech. Kromě Sováka a Bíby čelí obvinění podle dřívějších informací médií také arménský podnikatel a malíř Gagik Tonyan, soukromý detektiv Robert Plevač a Bíbova přítelkyně Charlotte Mulénová.

Sovák je stíhaný také za to, že údajně převzal úplatek 100 000 korun od nyní již bývalého advokáta Jiřího Teryngela. Ten podle dřívějších informací serveru SeznamZprávy policii řekl, že předal Sovákovi peníze, protože chtěl jeho přímluvu, aby si jiný soudce Vrchního soudu v Praze podrobně prostudoval konkrétní spis. Sovák nakonec podle detektivů nedokázal požadovanou službu zařídit a Teryngelovi peníze vrátil.

Soudce obviněný z braní úplatků jde do vazby, během soudu zkolaboval

Zatímco oba muži původně vinu odmítali, advokát se posléze přiznal a loni v červnu soud schválil Teryngelovi dohodu o vině a trestu, podle které má zaplatit peněžitý trest jeden milion korun.

Podle zjištění Radiožurnálu policie Sováka obvinila ještě v dalším případu. Podezřívá ho, že neoprávněně získával údaje z neveřejných informačních systémů.

7. prosince 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video