Pieta na základně Bagrám v afghánské provincii Parván za tři české vojáky,...

Pieta na základně Bagrám v afghánské provincii Parván za tři české vojáky, kteří nepřežili útok sebevražedného atentátníka. (5. srpna 2018) | foto: Armáda ČR

Až 15 let vězení hrozí muži za schvalování smrti vojáků v Afghánistánu

  • 1038
Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na člověka, který podle něj svými diskusními příspěvky schvaloval smrt českých vojáků v Afghánistánu. Na webu to v pondělí uvedl státní zástupce Martin Bílý. Za podporu a propagaci terorismu hrozí obviněnému pět až 15 let vězení.

Případ se týká schvalování smrti tří českých vojáků, kteří zemřeli na zahraniční misi v srpnu 2018. V blízkosti jejich hlídky odpálil sebevražedný útočník.

Případem se bude zabývat Krajský soud v Plzni. Bílý doplnil, že obviněný čelí zároveň obžalobě z maření výkonu úředního rozhodnutí, protože nerespektoval uložený zákaz řízení motorových vozidel.

Policie obvinila i jiného muže, který v Praze vylepil letáky oslavující smrt českých vojáků v Afghánistánu. I zde je stíhán za spáchání zvlášť závažného zločinu podpora a propagace terorismu a přečinu podněcování k trestnému činu. Šestatřicetiletý muž českého původu je vyšetřován na svobodě.

Tři čeští vojáci zahynuli na zahraniční misi v srpnu 2018, kdy se poblíž základny v Bagrámu odpálil sebevražedný útočník. Šestatřicetiletý rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kterým bylo 28 a 25 let, byli na místě mrtví.

Medaile in memoriam

Prezident Miloš Zeman je později in memoriam vyznamenal medailí Za hrdinství. V říjnu 2018 pak padl český psovod Tomáš Procházka, kterého na spojenecké základně Šindánd zastřelil afghánský voják. Také Procházka dostal medaili Za hrdinství a USA mu loni v listopadu udělily bronzovou hvězdu za odvahu v boji.

Inteligentní a citliví bojovníci. Čechy v Afghánistánu velmi uznávají

Češi v Afghánistánu působí v rámci podpůrné mise NATO. V zemi doposud zahynulo 14 českých vojáků.

Trest za podobný čin již padl v minulosti. Rok vězení s podmínečným odkladem na 30 měsíců dostal v srpnu 2015 u Obvodního soudu pro Prahu 6 Michal Kesudis z Ostravy.

Muž na Facebooku rovněž oslavoval smrt čtyř českých vojáků v Afghánistánu po útoku sebevražedného atentátníka z roku 2014. Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly možnosti odvolání.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Afghánistán

Video