Jana Nečasová

Jana Nečasová | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Šprýmař navrhl vyznamenat Janu Nečasovou. Skandální, míní poslankyně

  • 192
Sněmovní podvýbor bude ve čtvrtek kromě vážně míněných návrhů na státní vyznamenání posuzovat i jeden recesistický. Jistý vtipálek navrhl vyznamenat stíhanou exšéfku premiérova kabinetu Janu Nečasovou. Členka výboru Věra Kovářová řekla iDNES.cz, že tuto nominaci považuje za skandální.

Podvýbor pro přípravu návrhů na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání obdržel podle svého předsedy Vojtěcha Pikala (Piráti) zhruba třicet návrhů.

„Ne všechny jsou ale takzvané adoptované, tedy že by je nějaký poslanec vzal za své. Předpokládám, že to (návrh na vyznamenání Jany Nečasové, pozn. red.) bude jeden z těch návrhů, který si nikdo neadoptoval,“ řekl iDNES.cz Pikal.

Lidé navrhli k vyznamenání například válečné hrdiny Květoslava Prokeše a Josefa Ocelku, lékaře Miloše Peška, skladatele a klavíristu Vadima Petrova či bývalého motokrosového reprezentanta Jaroslava Faltu. Poslanci ve čtvrtek posoudí, které návrhy pošlou na Hrad. Konečný výběr vyznamenaných je však na prezidentovi.

„Co nedokázal Taliban, dokázala česká žena“

Vyznamenat Nečasovou navrhl podle serveru Blesk.cz jistý Jiří Sovák Šedivec. „Této ženě hrdince se podařilo neskutečné a neuvěřitelné: bez sebemenšího problému, přesvědčit, zmáknout a úspěšně si podřídit a zmanipulovat největší špičky zpravodajských služeb České republiky a armády i s nejvyšším vykonavatelem jejich přání (dva generály a jednoho vykonavatele plukovníka),“ uvedl žertéř.

„Tyto vlivné vojáky se nepodařilo zničit na několika zahraničních misích v Afghánistánu ani Talibanu. Co nedokázal Taliban, dokázala česká žena. Ano, statečná žena, žena hrdinka, paní Jana Nagyová – Nečasová,“ pokračuje text. Navrhovatel neupřesnil, jaký druh vyznamenání by měla Nečasová dostat.

Poslankyně Věra Kovářová

Poslankyně Kovářová (STAN) tento žert považuje za nemístný. „Účelem státních vyznamenání je, aby je dostávali lidé, kteří si je zaslouží. To znamená lidi, kteří vykonali něco pro stát,“ podotkla. Jako příklad uvedla lékaře, vědce, spisovatele a bojovníky za svobodu. „Tuto nominaci považuji za skandální, protože rozhodně nesplňuje tyto požadavky,“ dodala Kovářová.

Návrhy na vyznamenání prezidentovi předkládají kromě Sněmovny i Senát a vláda. Miloš Zeman už v půlce dubna prozradil, že 28. října chce vyznamenat exšéfku Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou za boj proti takzvaným solárním baronům. Senát podle Lidových novin navrhne například sestru bratrů Mašínových Zdenu nebo bývalou tenistku Helenu Sukovou.

Jana Nečasová je bývalá vrchní ředitelka kabinetu premiéra Petra Nečase, s nímž měla milenecký poměr a za kterého se později provdala. Od roku 2013 je trestně stíhaná za to, že údajně využila služeb Vojenského zpravodajství ke sledování tehdejší Nečasovy manželky. Obvodní soud uložil Nečasové v listopadu 2017 nepravomocný trest odnětí svobody na dobu dvou let s podmíněným odkladem na tři roky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video