ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Lékový ústav prověřil materiály ke Sputniku, na schválení jsou nedostatečné

  • 452
Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) prostudoval desítky stran materiálů, které obdržel k ruské vakcíně proti covidu Sputnik V. S připomínkami je předal Úřadu vlády a oznámil, že k posouzení vakcíny nebyly dokumenty dostačující. Radiožurnálu to řekla ředitelka lékového úřadu Irena Storová.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger po svém nástupu do čela resortu počátkem dubna uvedl, že by se neschválené preparáty včetně vakcíny Sputnik V mohly v Česku používat v klinických studiích.

„Žádný oficiální proces pořád nezačal, neobdrželi jsme žádnou žádost o provedení klinické studie,“ sdělila Storová Radiožurnálu. Úřad podle ní prostudoval a opřipomínkoval dodané materiály. „Naše připomínky jsme předali a nemáme na ně žádnou zpětnou vazbu,“ dodala.

Dokumentace k ruské vakcíně, kterou měl SÚKL k dispozici, obsahovala desítky stran, uvedla Storová. U podobných léčivých přípravků jich bývají i desítky tisíc, uvedl rozhlas.

„Byli jsme požádáni o odbornou konzultaci, dostali jsme nějaké materiály, které jsou ale absolutně nedostatečné k tomu, abychom mohli udělat nějaké validní závěry,“ řekla Storová. „To, co jsme viděli, je zlomek dokumentace, která by měla být poskytnutí k registraci vakcíny nebo léčiva,“ dodala.

Za týden přibyla tři podezření na úmrtí po očkování proti covidu-19, zveřejnil SÚKL

Vakcína Sputnik V dosud nezískala souhlas od Evropské lékové agentury (EMA), která posuzuje mimo jiné bezpečnost léčiv. Využití ruské očkovací látky i bez evropského schválení jen s případnou výjimkou od českých úřadů prosazoval prezident Miloš Zeman. V neděli řekl, že o nasazení ruské vakcíny bude usilovat v případě, že bude nedostatek očkovacích látek.

Ruská strana Česku nabídla prodej 300 000 dávek Sputniku V, pak každý měsíc 150 000 dávek. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček před dvěma týdny oznámil, že odletí do Moskvy jednat o dodávkách, cestu pak zrušil. Označil ji za zastírací manévr kvůli postupu ČR po zveřejnění informací, že za výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014 stáli agenti ruských tajných služeb.

Projev prezidenta Miloše Zemana ke kauze Vrbětice: 

25. dubna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video