Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Lukáš Procházka, MAFRA

Některé léky na srdce a tlak se stahují z oběhu. Mohou způsobit rakovinu

  • 86
Státní ústav pro kontrolu léčiv nařídil stáhnout z trhu některé léky obsahující valsartan. Tyto medikamenty zřejmě obsahují nebezpečný karcinogen. Konkrétně se jedná o léky Blessin, Blessin Plus, Kylotan Neo, Kylotan Plus, Valzap, Valzap Combi a Vanatex HCT. Lékařům ústav doporučuje, aby pacientům předepisovali jiné prášky.

Z distribuce stahují vyjmenované léky kontrolní ústavy po celé Evropské unii. Testy prokázaly přítomnost N-nitrozodimetylaminu (NDMA) v účinné látce valsartan. Jedná se o karcinogen, který by mohl v lidském těle způsobit rakovinu. Předpokládá se, že přítomnost látky souvisí s postupem výroby. 

„Tato látka se vyskytuje mimo jiné i ve vodě, půdě, okolním prostředí, alkoholu, cigaretovém kouři a některých potravinách jako například v masných a uzených výrobcích. Její přítomnost v léčivém přípravku je dlouhodobě neakceptovatelná,“ zdůvodnil své rozhodnutí Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

NDMA je toxická látka, především pro játra a ve větším množství může zapříčinit rakovinné bujení. Nejvíc ohroženy jsou v takovém případě ledviny, dýchací trakt a játra. Výrobcem nebezpečných léků je čínská společnost Zhejiang Huahai Pharmaceuticals. Prověřují se ale i medikamenty od dalších společností. Celkově by se mělo omezení dotknout zhruba 60 procent léků obsahujících valsartan.

SÚKL nyní z trhu stahuje všechny šarže léků Blessin, Blessin Plus, Kylotan Neo, Kylotan Plus, Valzap, Valzap Combi a Vanatex HCT. Tyto medikamenty mohou užívat pacienti po infarktu či mrtvici, nebo kteří se dlouhodobě léčí s vysokým krevním tlakem. 

SÚKL doporučuje pacientům, kteří nyní nějaké z výše uvedených léků berou, je nevysazovat, ale kontaktovat svého lékaře. Měl by jim předepsat adekvátní náhradu. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue