Ibalgin Junior šarže č. 8K0151

Ibalgin Junior šarže č. 8K0151 | foto: koláž iDNES.cz

Výrobce stahuje jednu šarži Ibalginu pro děti, může ohrozit zdraví

  • 17
Farmaceutická společnost Sanofi-Aventis stahuje z trhu Ibalgin Junior šarže č. 8K0151. Může obsahovat cizorodou látku. Volně prodejný lék užívají ke zmírnění bolesti a teploty děti od 6 do 12 let. Státní ústav pro kontrolu léčiv vyzývá veřejnost, aby přípravek nepoužívala a vrátila zpět do kterékoliv lékárny.

„V šarži č. 8K0151 tohoto volně prodejného léčivého přípravku může být přítomna cizorodá látka. Z tohoto důvodu je potřeba vrátit uvedenou šarži do kterékoliv lékárny,“ informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). 

Riziko, že by mohlo být ohroženo zdraví pacientů, nelze podle ústavu jednoznačně vyloučit. „Přestože farmaceutická společnost sanofi-aventis k této šarži neeviduje žádné nežádoucí účinky, přistoupila ke stahování šarže až z úrovně pacientů, aby eliminovala i to nejmenší nebezpečí pro pacienta,“ dodal SÚKL.

Lékárny vrácená balení vymění za jinou šarži tohoto přípravku, nebo vrátí peníze proti předloženému účetnímu dokladu. Pokud ho lidé nebudou mít, zaplatí jim lékárna 160 korun za jedno balení, což orientačně odpovídá průměrné ceně, za kterou se lék prodává. Načatá i nenačatá balení mohou lidé vracet do 31. ledna 2019.

Přípravek této šarže je na trhu od poloviny října letošního roku. Lék má kód SÚKL 0229521, jeho objem je 100 mililitrů a datum spotřeby má do července 2020. Podle ústavu se stahování dotkne asi 1 660 balení léku, která mohou být v lékárnách, nebo u pacientů.

SÚKL zároveň uvedl, že na trhu jsou jiné volně prodejné léky na teplotu a bolest u dětí. „O vhodné náhradě se poraďte se svým lékárníkem, farmaceutickým asistentem nebo kontaktujte lékaře,“ doplnil ústav.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video