Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Státní maturity se znovu odsouvají, poslanci kývli na roční odklad

  14:01aktualizováno  19:07
Studenti posledních ročníků středních škol nebudou s největší pravděpodobností letos skládat státní maturity. Odklad podpořili poslanci. Návrh musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Nová podoba zkoušky dospělosti se připravuje už přes deset let.

V červnu se v Praze sešlo přes sedm tisíc studentů, aby protestovali proti státním maturitám | foto: Michal Šula, MF DNES

Pro odklad bylo ze 139 přítomných poslanců 83, proti 17. Návrh předložila ODS, podpořila ji také ČSSD. Proti odkladu byli zelení a lidovci. Před hlasováním se ještě poslance snažili o připravenosti státních maturit přesvědčit ministryně školství Miroslava Kopicová, exministr Ondřej Liška i místopředsedkyně lidovců Michaela Šojdrová.

Podle Kopicové je Česko společně s Řeckem a Lichtenštejnskem jedinou zemí v Evropě, která stále ještě nemá státní maturity. "(...)odkládání maturity není žádoucí. Jeho výsledkem by totiž byla naprostá demotivace učitelů, ředitelů a dalších odborníků zapojených v maturitní přípravě. Těžko by nám znovu uvěřili, že to myslíme s maturitou vážně," zdůraznila Kopicová.

příprava maturit

Slovo si v Poslanecké sněmovně vzala i místopředsedkyně lidovců Michaela Šojdrová. Ta připomněla počátky příprav reformy maturit, které se datují od roku 1992. Do školského zákona se státní maturity podařilo dostat až ministryni Petře Buzkové v roce 2004, studenti měli pod taktovkou státu začít maturovat o čtyři roky později. V roce 2007 byly ale maturity odloženy na rok 2010. V současné době se schyluje k dalšímu odkladu, tentokrát ročnímu.

"Odložení by mohlo v konečném důsledku dopadnout na učitele i na všechny žáky, ale já věřím, že zvážíte všechny argumenty na obou stranách a že rozhodnete správně; tak, aby to nepoškodilo naše školství a naše žáky. Děkuji vám," řekla na závěr ministryně a sklidila potlesk.

Exministr školství a současný šéf zelených Ondřej Liška nařkl při svém projevu ODS i ČSSD z populismu. Podle Lišky podporují obě nejsilnější strany odklad maturit pouze proto, aby se zalíbily prvovoličům před nadcházejícími sněmovními volbami.

"Míra manipulace, kterou ČSSD předvedla v otázce maturit, je bohužel políčkem všem ředitelům a pedagogům středních škol a také výsměchem budoucím maturantům," zkritizoval sociální demokraty exministr.

"ODS - musím být otevřený - zase svou snahou znovu maturitu odložit předvedla bezprecedentní podraz na vlastní ministryni (ministryni Kopicovou do Fischerovy úřednické vlády navrhla ODS, pozn. red.)," dodal Liška.

Před poslance předstoupil i navrhovatel odkladu, předseda školského výboru Walter Bartoš, který vyjmenoval čtyři důvody, proč maturity odložit.

Bartoš připomněl, že stále není připravena logistika, z čehož vyplývá, že nejsou připraveni ani učitelé, které je nutné proškolit. Uvedl i další často zmiňované minus maturit, tedy to, že je zatím nechtějí zohledňovat vysoké školy u přijímacích zkoušek. Za problematické považuje Bartoš i nastavení úspěšnosti u maturit a hrozbu, že by u zkoušky neodmaturoval větší počet studentů.

Pro odklad hlasovala i Olga Zubová, která poslancům přečetla dopis maturantů, kteří prosí o odložení státní zkoušky. Bývalá členka zelených je propojená s facebookovou skupinou Green revolution, která zorganizovala červencový protest proti státním maturitám. - čtěte Z protestů zbyla fraška: přišlo pár studentů a Škromach se Zubovou

Právo veta malé strany nevyužily

Poslanci jednoroční odklad schválili hned v prvním čtení, protože se jím zabývali v tzv. zrychleném projednávání. To dávalo podle parlamentní procedury jakýmkoli klubům právo vetovat předložené návrhy. Lidovci tuto možnost zvažovali, nakonec od ní ale upustili. - čtěte Ministryně Kopicová našla spojence na státní maturity

"Já odklad vetovat nebudu, protože nechci, aby se prodlužovala procedurální jednání a aby se studenti stali rukojmími volební kampaně. Ať se to prostě rozhodne, ať se ukáže, kdo co chce," řekla iDNES.cz těsně před začátkem odpoledního programu ve Sněmovně místopředsedkyně lidovců Michaela Šojdrová.

"I kdybychom to udělali (vetovali návrh, pozn. red.), může po volbách jakákoliv nová vláda s termínem maturit dál pracovat a odsunout je. Jsem přesvědčena, že není možné dál protahovat tu nejistotu, aby žáci i studenti nevěděli, na čem jsou," vysvětlila Šojdrová.

Vetovat návrh školského zákona se nepokusili ani poslanci Strany zelených v čele s exministrem školství Ondřejem Liškou. "Bohužel jsme v tom zůstali sami," řekl MF DNES Liška.

státní maturity a další odklad

Státní maturity měly odstartovat v letošním školním roce. Školní část si měla připravovat sama škola, státní testy měly být jednotné pro všechny studenty. V letech 2010 a 2011 bylo naplánováno, že bude povinná státní maturita z češtiny a student si dále vybere mezi matematikou a cizím jazykem. Další předměty by byly nepovinné.

Od roku 2012 pak měly jet maturity naostro. Pro všechny by byla povinná čeština, cizí jazyk a dále jeden z předmětů: matematika, společenské vědy a informatika.

Odkladem o jeden rok se tedy zkrátí dvouletá náběhová fáze. Návrh na odklad, jehož autorem je poslanec a předseda školského výboru Walter Bartoš, nejdříve počítal s dvouletým odkladem, na konci srpna ale Bartoš změnil názor a prosazuje pouze jednoroční odklad. - čtěte Odložme státní maturity o rok, navrhla ODS. Dříve mluvila o dvou

Ještě před letními prázdninami se o odklad pokusili i sociální demokraté, když návrh "přilepili" k nesouvisejícímu zákonu o bankách. To ale Sněmovna odmítla jako neústavní řešení. - čtěte Odklad maturit zatím poslanci neprosadili, "přílepek" ČSSD neprošel

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Krach jednání o důchodové reformě. ANO odmítá přijít, Jurečka ji pošle vládě

19. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  14:37

Na další jednání na Hradě o důchodové reformě s prezidentem Petrem Pavlem a s ministrem práce a...

Exšéfovi brněnské kriminálky soud zpřísnil trest, k pokutě přibyla podmínka

19. dubna 2024  13:59

Soud v Brně dnes uložil bývalému vedoucímu brněnské kriminální služby Vladimíru Machalovi roční...

Nepodřizujte se migračnímu paktu, vyzval Fialovu vládu šéf poslanců SPD

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  13:59

Tři a půl hodiny čtvrteční debaty o migračním paktu opozici nestačilo. „Je to největší ohrožení...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...