Snímek Kuksu od Ladislava Rennera byl součástí jedné z kampaní agentury CzechTourism.

Snímek Kuksu od Ladislava Rennera byl součástí jedné z kampaní agentury CzechTourism. | foto: Archiv CzechTourism

Rozlučka se šéfem za 300 tisíc. CzechTourism utrácí nesmyslně, zjistil NKÚ

  • 130
Agentura CzechTourism se chovala nehospodárně a porušila několik zákonů. Vyplývá to ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu. Agentura například zakoupila wellness pobyty za 600 tisíc nebo použila státní peníze na rozlučku s ředitelem. Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, pod jejíž úřad CzechTourism spadá, agentura potřebuje změny.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se zaměřil na hospodaření agentury v letech 2012 až 2014. „Agentura CzechTourism v řadě případů používala peníze nehospodárně a porušila několik zákonů. Kontroloři oznámili příslušnému finančnímu úřadu podezření na porušení rozpočtové kázně v celkové výši téměř 20 milionů korun,“ uvádí zpráva.

Šlo například o koupi dárkových poukazů na wellness pobyty za téměř 600 tisíc korun. „Jak poukázky přispěly k rozvoji cestovního ruchu a kdo je dostal, to agentura nevysvětlila,“ konstatuje zpráva. Agentura podle NKÚ nevysvětlila ani to, jaký přínos pro ni měla členství generálního ředitele a dalších zaměstnanců v různých organizacích. Za tato členství přitom zaplatila více než čtvrt milionu korun.

NKÚ: Ministerstvo kultury udělalo v účetnictví chyby za 1,6 miliardy

V roce 2014 agentura CzechTourism také zaplatila téměř 300 tisíc korun za akci, kterou prezentovala jako výroční setkání s partnery. Podle NKÚ se ale jednalo o rozlučku zaměstnanců a dodavatelů s generálním ředitelem, která nijak nepřispěla k podpoře cestovního ruchu ani k prezentaci Česka jako turistické destinace.

Ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, pod jejíž úřad CzechTourism spadá, se se závěry kontroly v CzechTourismu ztotožňuje. Podle ní „koncept agentury potřebuje změny, které odrážejí změněnou mezinárodní situaci“. Šlechtová už dříve uvedla, že CzechTourism by měl více zaměřit na domácí turistiku a v propagaci Česka v zahraničí na mimoevropské trhy.

„Ministryně Karla Šlechtová a ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková, která na základě výběrového řízení nastoupila do funkce 1. ledna 2015, zadaly ke zpracování řadu interních auditů, na základě jejichž výsledků byla stanovena nová pravidla pro transparentnost finančních toků, řada nevýhodných smluv byla vypovězena a některé projekty byly zastaveny,“ oznámila za CzechTourism mluvčí Martina Fišerová. K trestnímu oznámení se podle ní agentura jako vyšetřovaný subjekt nebude vyjadřovat.

Laxní zadávání veřejných zakázek

Další významnou oblastí, kde CzechTourism chyboval, jsou veřejné zakázky. „V řadě případů agentura zadávala veřejné zakázky bez ohledu na to, jestli by je nebylo možné vysoutěžit levněji,“ uvádí zpráva. Jde například o zakázky na čtyři ročníky soutěže „Světový den ledového vína“ za 16,7 milionu korun. Na ni se přihlásily dvě firmy. Jedna z nich však nesplnila podmínky zadání.

„CzechTourism tuto firmu nepožádal o doplnění dokumentace, i když to podle zákona mohl udělat. Nabídková cena vyloučené firmy byla přitom o pět milionů nižší než cena nabízená vítěznou společností,“ konstatuje NKÚ. V jiném případě CzechTourism v letech 2012 až 2014 zase nakupoval právní služby od firmy, aniž by posoudil, jestli jde o nejvýhodnější variantu. Firmě za ně přitom platil paušálně 45 tisíc korun měsíčně a společnost ani nemusela vykazovat, kolik práce odvedla.

Jestliže část zakázek CzechTourism zadával bez ohledu na výslednou cenu, tak v případě nakupování letenek nesoutěžil dodavatele vůbec. „Agentura věděla, že každý rok nakupuje letenky minimálně za tři miliony korun, přesto je ale objednávala postupně,“ podivují se kontroloři. V letech 2012 až 2014 za letenky agentura zaplatila deset a půl milionu korun. Zakázku na distribuci výstavních a reklamních předmětů CzechTourism zase rozdělil do více zakázek malého rozsahu, které pak zadával bez otevřené soutěže. Zakázky za téměř 3,8 milionu korun spolu ale souvisely a agentura je měla zadat najednou.

NKÚ podal ještě před ukončením kontroly trestní oznámení pro porušení povinnosti při správě cizího majetku a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Proto ze zákona musel se zveřejněním výsledků této kontroly počkat do doby, než mu to orgány činné v trestním řízení umožní.

Nejvyšší kontrolní úřad kontroloval i hospodaření Centra pro regionální rozvoj. To vyšlo z kontroly výrazně lépe než CzechTourism, přesto i u něj kontroloři konstatovali několik porušení zákona.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video