Luční bouda v Krkonoších

Luční bouda v Krkonoších | foto: Ondřej Littera

Stát zvažuje, že koupí krkonošskou Luční boudu

  • 23
Stát vážně uvažuje o odkoupení dvou nejznámějších chat na hřebenech Krkonoš. Už od loňského podzimu licituje ministerstvo životního prostředí se soukromými majiteli o ceně Labské boudy a nyní začalo jednat i o koupi Luční boudy.

Zatímco Labskou boudu chtějí ochranáři získat, aby ji mohli zbourat (čtěte: Ochranáři chtějí Labskou boudu), Luční boudu by rádi zachovali a přeměnili na středisko ekologické výchovy.

"Nabídku majitele na odprodej Luční boudy jsme skutečně obdrželi. Je to velmi náročný projekt, který nelze uspěchat. Odhaduji, že k nějakému rozhodnutí bychom měli dospět do konce letošního roku," uvedl náměstek ministra životního prostředí František Pelc.

Správa Krkonošského národního parku má pro ministerstvo do konce června zpracovat podrobnou studii zabývající se výhodami i riziky případné koupě a následného provozování Luční boudy v režii státu.

"Prověřujeme, jaký program by mělo středisko ekologické výchovy na Luční boudě nabízet, aby bylo atraktivní pro školní mládež a veřejnost minimálně z celé republiky. Současně si musíme udělat rozvahu, jak by bylo ekonomicky náročné objekt provozovat," řekl Pelc.

Teprve potom prý přijde čas na dohadování o ceně. "Pokud nebudeme mít vyřešen program a provoz, není podstatné, jestli by Luční bouda byla ke koupi za tři, nebo za sto milionů korun," dodal náměstek ministra.

O Luční boudu měla správa Krkonošského národního parku zájem už v roce 2003, kdy byla k mání v rámci konkurzu na tehdejšího majitele. Ochranáři však ve výběrovém řízení neuspěli, protože nedokázali nabídnout ani minimální částku, kterou tehdy konkurzní správce stanovil na pět milionů korun.

Luční boudu tehdy za 10,5 milionu korun získala pražská společnost AEZZ, která ji opravila, znovu otevřela pro veřejnosti a ve chvíli, kdy se chata opět začíná těšit přízni turistů, ji překvapivě nabídla k odprodeji státu. - čtěte Luční bouda se otvírá turistům

. Luční bouda

Leží na Bílé louce při levém břehu Bílého Labe pod svahy Luční a Studniční hory ve výšce 1 410 metrů nad mořem.

Je nejstarší chatou v hřebenové části Krkonoš a se svými 5 600 metry čtverečními zastavěné plochy je i jednou z  největších horských bud ve střední Evropě.

Známá chata stojí na místě bývalého hospodářského stavení, které podle historických pramenů při staré obchodní stezce z Čech do Slezska existovalo už v roce 1625. Krátce po mnichovské dohodě 2. října 1938 Luční bouda spolu s nedalekou Rennerovou boudou vyhořela.


Chatu za 2. světové války obnovili němečtí nacisté, kteří ji využívali jako výcvikové středisko wehrmachtu a školili zde radistky pro letectvo. Po válce využívala Luční boudu československá armáda. Později se o provoz chaty staral

Československý svaz tělesné výchovy, jenž ji v roce 1990 předal Klubu českých turistů.


V roce 1993 se Luční bouda zprivatizovala, několikrát změnila majitele a několik let byla kromě bufetu pro veřejnost zavřena.


V roce 2003 koupila chatu v konkurzu pražská společnost AEZZ, která ji opravila a v roce 2004 opět otevřela pro veřejnost.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue