Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (vpravo) a advokát Tomáš Sokol...

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (vpravo) a advokát Tomáš Sokol vysvětlují výsledky rozhodčího řízení. Podle rozhodnutí arbitráže nemusí stát společnosti Diag Human zaplatit ani korunu. | foto: ČTK

Diag Human nezaplatíme ani korunu, řekl Němeček. Firma se odvolá

  • 38
Podle arbitráže nemusí Ministerstvo zdravotnictví vyplatit společnosti Diag Human téměř devítimiliardové odškodné za zmařený obchod s krevní plazmou. Rozhodci potvrdili částku z roku 2002, kterou už stát zaplatil, a případ tak uzavřeli. Společnost se nyní chce obrátit na zahraniční soudy.

„Z výsledku právních analýz vyplývá, že rozhodčí řízení končí, a že jej Česká republika vyhrála. Veškeré nároky firmy Diag Human jsou neplatné a Česká republika tedy nevyplatí ani korunu,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Diag Human žalovala stát za poškození dobrého jména společnosti, které výrazně ovlivnilo její obchody. Ministerstvo v roce 2002 na základě částečného nálezu arbitráže z předešlého roku vyplatilo společnosti 326 milionů. V roce 2008 ale konečný nález přiřkl firmě 8,33 miliardy. Spolu s úroky za prodlevu tak částka převyšovala 9 miliard. 

Pomyslnou tečku za téměř osmnáctiletým sporem nyní udělala arbitráž, která potvrdila rozhodnutí komise z roku 2001 a fakticky jej povýšila na konečné. „Rozhodčí se plně ztotožnili s argumentem České republiky, že nález z roku 2001 tvoří překážku k dalšímu rozsudku z roku 2008,“ vysvětlil ekonomický náměstek ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Společnost zprvu chápala výsledek arbitráže jako vítězství. „Rozhodčí řízení skončilo ve své přezkumné fázi, aniž zamítlo žalobu Diag Human, nebo změnilo výrok nálezu ze srpna 2008. Tento nález nepřestal právně existovat jen proto, že s ním neúspěšná strana sporu nesouhlasí," komentovala rozsudek advokátní kancelář Jana Kalvody, která firmu zastupuje. Později jej ale odmítla.

Diag Human: Rozhodčí byli podjatí

Diag Human zpochybnila i nezávislost rozhodčího senátu. Připomněla, že všechny členy senátu vybrala žalovaná strana, což je prý v rozporu se zákonem. „Společnost nejdříve vyhlásila, že spor vyhrála, a později zpochybňuje složení senátu, který jim údajně dal za pravdu,“ kontroval Němeček a otázal se, proč společnost nepodala stížnost v době, kdy se řízení projednávalo.

I ekonomický náměstek Kotris podjatost poroty odmítá. „Každá strana sporu má možnost delegovat jednoho rozhodce. Předsedu komise pak nestraně zvolí stát,“ vysvětlil Kotris. Rozhodce, kterého nominovala Diag Human, ale později rezignoval. Jeho nástupce tak v souladu se zákony jmenoval také stát.

Diag Human se teď chce obrátit na zahraniční soudy. Plánuje uvalit exekuci na státní majetek, například budovy a obrazy, mimo Česko. „Diag Human má důvody předpokládat, že zahraniční exekuční soudy budou v této otázce senzitivnější než soudy české, a proto předloží otázku vykonatelnosti nálezu cizím jurisdikcím," popsala další postup Diag Human.

„Rád bych připomenul, že společnost nás v zahraničí žalovala už šestkrát. Čtyři z těchto případů už jsme vyhráli a další dva soudní spory stále trvají,“ uzavřel advokát ministerstva Tomáš Sokol. Pokud bude stát čelit dalším žalobám, rozhodnutí arbitráže i již čtyři vyhrané spory u zahraničních soudů mu prý budou velkou pomocí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video