ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Radek Cihla, MAFRA

Stát posiluje ochranu, zní po teroru z české židovské komunity

  • 25
Po teroristických útocích v Paříži, kdy jedním z terčů byl i košer obchod a terorista Amedy Coulibaly v něm zabil čtyři lidi židovského původu, se zvýšil i dohled na bezpečí židovské komunity v Česku. „Stát, pokud vím, tak ochranu opravdu posiluje,“ řekl iDNES.cz ředitel Lauderovy základní školy při Židovské obci Praha Petr Karas.

„Jistě patříme do rizikovější skupiny cílů,“ připustil. Policejní hlídka u Lauderovy školy, která se skládá ze základní školy, osmiletého gymnázia a mateřské školy v Praze na Vinohradech, byla ale podle Karase u školy většinou přítomna i dříve, ještě před terorem v Paříži.

Na dotaz, zda pociťuje větší míru nebezpečí, že by se něco takového jako v Paříži mohlo stát i v českém hlavním městě, ředitel školy zřízené s podporou Američana Ronalda Laudera po chvilce váhání odvětil: „Já doufám, že ne. Ale jisti si tím samozřejmě nemůžeme být.“

„Poskytli jsme zvýšenou ostrahu některým objektům a subjektům na území České republiky,“ řekl v neděli iDNES.cz ministr vnitra Milan Chovanec.

K vyšším opatřením dojde zřejmě už při příštím šabatu

„Ano,“ potvrdil tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus zvýšený dohled státu. „Viditelné to ale není. Není to tak, že by před synagogami stáli policisté. Příští šabat pravděpodobně k nějakým zvýšeným bezpečnostním opatřením může dojít. Dohlížet na bezpečnost objektů se snažíme delší dobu, je to konstantní věc. Hodně lidí nás kritizuje, že jsme se vrátili do atmosféry uzavřené komunity, ale není to tak,“ říká Kraus.

„Česká židovská komunita se cítí velmi akceptována. Je to rozdíl oproti Francii. Za loňský rok z Francie emigrovalo nějakých 5 tisíc Židů. Vzhledem k tomu, že tam je nějakých 350 tisíc lidí v té komunitě, tak to číslo obrovské není, ale v porovnání s roky před tím to číslo vysoké je. A ten trend bude pokračovat a obávám se, že to nebude jen Francie,“ uvedl tajemník Federace židovských obcí.

Co se stalo minulý týden ve Francii, kde teroristé vraždili v týdeníku Charlie Hebdo a košer obchodu, není podle Krause bleskem z čistého nebe. „V našich kruzích to sledujeme s velkými obavami už poměrně dlouho a Francie byla jednou ze zemí, kde atmosféra byla skutečně velmi napjatá už pět a více let. Mimo jiné tam došlo k atentátu na židovskou školku v Toulouse, vcelku blízko je Belgie a tam byl útok na židovské muzeum v Bruselu,“ řekl Kraus.

I když je podle něj na místě ostražitost, na rozdíl od situace před dvěma lety, kdy byla přijata poměrně ostrá opatření v židovské části Starého města a informace v bezpečnostní komunitě mluvily o konkrétním riziku, taková situace zatím teď není.

„V situaci, jak to teď vypadá v Evropě, konkrétně ve Francii, to je už skutečně na hranici únosnosti. Nemám ale zatím pocit, že by to ohrožení v České republice bylo větší, než bylo dříve. Samozřejmě v Paříži si to mohli myslet taky,“ řekl iDNES.cz předseda Židovské liberální unie František Fendrych.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli v Paříži vyzýval francouzské Židy k vystěhování do Izraele. „Každý Žid, který se bude chtít vystěhovat do Izraele, tu bude přijat s otevřenou náručí,“ citovala agentura DPA Netanjahuovo prohlášení před odletem do Paříže, kde se zúčastnil milionové manifestace k uctění památky 17 obětí teroristických útoků. (více zde)

Zkouškou bezpečnosti bude akce k výročí osvobození Osvětimi

Velkou zkouškou pevnosti českých bezpečnostních opatření bude akce Let My People Live, kterou 26. a 27. ledna pořádá v Praze za podpory české vlády Evropský židovský kongres k 70. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim.

Na akci sice nedorazí většina prezidentů, které Miloš Zeman pozval, ale i tak do Česka zamíří velké množství vysoce postavených politiků z Evropy, včetně předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze. Americký prezident Barack Obama se omluvil, a i když to nebylo jasně řečeno, nepřijede zřejmě ani ruský prezident Vladimir Putin.

První den, 26. ledna, se na Pražském hradě uskuteční mezinárodní fórum, na němž účastníci budou debatovat o nárůstu antisemitismu a extremismu ve světě, a večer pro ně bude připravena slavnostní recepce v Obecním domě. Druhý den, který připadá na samotné 70. výročí osvobození Osvětimi, vystoupí na Hradě významní hosté. Odpoledne se uskuteční pieta v Terezíně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video