Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Starý válečný hrdina chtěl před sedmi lety zabít vraha generála Píky

  10:55
Jednaosmdesátiletý válečný hrdina Pravomil Raichl plánoval v roce 2002 atentát na komunistického prokurátora Karla Vaše. Nemohl unést pocit bezmoci a bezpráví. K akci se chystal poté, co soud rozhodl, že justiční vražda generála Heliodora Píky, jíž se Vaš dopustil, je promlčena. Svědci činu teď promluvili vůbec poprvé.

Soud prokurátora Vaše osvobodil. Justiční vražda byla promlčena. | foto:  Dan Materna, MAFRA

Jako by nad ním kdosi držel ochrannou ruku. Dnes už třiadevadesátiletý bývalý komunistický prokurátor a soudce Karel Vaš, který má na svědomí desítky životů a stovky neprávem odsouzených, ve zdraví přečkal tři pokusy o atentát.

Jak zjistila MF DNES, jeho likvidaci naplánoval naposledy v roce 2002 samopalník Československého armádního sboru v Sovětském svazu Pravomil Raichl. O totéž se veterán druhé světové války neúspěšně pokusil už v roce 1995 a přivezl si k tomu z USA dokonce loveckou pušku Winchester.

karel vaš

Narodil se 20. března 1916 v Užhorodě. V roce 1939 utekl do SSSR, kde byl deportován do pracovního lágru. Dostal se z něj až na zásah Heliodora Píky. Vstoupil do čs. jednotky v SSSR, kde se z písaře vypracoval až na zástupce náčelníka Vojenského obranného zpravodajství. Už tehdy se podílel na likvidaci vojáků, kteří kritizovali poměry v Sovětském svazu. Po válce se stal jedním z "režisérů" zinscenovaných politických procesů.

Do Raichlových plánů byl zasvěcen někdejší agent americké rozvědky Vojtěch Klečka i badatel Jaroslav Čvančara.

"Pravomil Raichl se nikdy nesmířil s tím, že Vaš, který má na svědomí stovky lidí, nebyl za své zločiny odsouzen. A že je dokonce zván na akce bojovníků za svobodu. Pocit nespravedlnosti tak Raichla přivedl ke krajnímu rozhodnutí prokurátora zastřelit," vzpomíná Raichlův přítel Čvančara.

Zradilo ho srdce

Samopalník Pravomil Raichl kladl Vašovi za vinu zejména vraždy důstojníků z Velké Británie, kteří za války na východní frontě posílili Československý armádní sbor. Na svědomí však má Vaš i ty vojáky sboru, kteří kritizovali poměry v Sovětském svazu.

Proto si také Raichl v roce 1995 přivezl na Vaše winchestrovku, kterou chtěl prokurátora demonstrativně rozstřílet, aby trpěl alespoň zčásti tak jako lidé, které nechal při výsleších mučit nebo i zavraždit. Celníci na pražském letišti Ruzyně však Raichlovi pušku zabavili a uložili do trezoru. Vrátili mu ji až při odletu do USA.

Druhý pokus už Raichl naplánoval do nejmenších detailů na 25. února 2002, při příležitosti výročí komunistického převratu. Přestože už mu bylo jedenaosmdesát let, odhodlal se k tomu po verdiktu odvolacího soudu. Toho, který prohlásil justiční vraždu generála Heliodora Píky, kterou Vaš zinscenoval, za promlčenou.

Pravomil Raichl (26.10.2000)
Veterán z druhé světová války Pravomil Raichl, který se v 81 letech rozhodl zastřelit Karla Vaše.

Hrdina bitvy o Kyjev, do jehož středu se prostřílel mezi prvními, si ještě ten den dopoledne listoval publikacemi o komunistickém převratu. Ale než Raichl nasedl do taxíku, který ho měl odvézt k Vašovi, prodělal smrtelný infarkt. Jeho kamarád a někdejší agent rozvědky USA Vojtěch Klečka míní, že srdce jednaosmdesátiletého veterána nevydrželo nervové vypětí.

"Jako kdyby vyšší síla držela nad tím lumpem Vašem ochrannou ruku," žasne Klečka, jehož Raichl do svých plánů zasvětil.

Historik Pavel Paleček, který o Karlu Vašovi připravuje filmový dokument, chápe Raichlovy pohnutky. Přesto namítá: "Mstu nelze zaměňovat za spravedlnost - i když, tak jako v případě prokurátora Vaše, nepřichází." Raichlovu snahu zastřelit Vaše chápe jako výkřik zoufalství nad tím, že lidé jako tento prokurátor nebyli nikdy potrestáni.

S tím souhlasí i badatel Čvančara, podle něhož se Raichl pokoušel Vaše zastřelit kvůli frustraci z toho, že se Česko dosud v plné míře nevyrovnalo s krvavou minulostí z padesátých let minulého století.

Čekali na něj, ale nepřišel

Političtí vězni i proto nenacházejí pro soudce a prokurátora Vaše na odpočinku jediné slušné slovo.

Kromě justiční vraždy generála Heliodora Píky či dalších zločinů připomínají dosud málo známý fakt: Vaš totiž jménem režimu zažaloval vůbec první skupinu československých letců, kteří za druhé světové války bojovali proti nacismu ve Velké Británii. Ti pak byli v Československu odsouzeni k mnohaletým trestům odnětí svobody.

Při shromažďování podkladů k televiznímu dokumentu narazil historik Paleček na další dosud neznámý fakt o atentátech na Vaše. Na prokurátora v jeho bytě čekali s odjištěnými pistolemi dva agenti americké rozvědky - Josef Kasal s Waltrem Deutschem - už 31. března 1949.

"Dostal jsem rozkaz Vaše zajmout a převézt do bavorského Řezna. Kdyby to nešlo, tak jsme ho měli zastřelit. U něj doma jsme ale zastihli jen služebnou, která omdlela jako špalek. Nějakou dobu jsme na Vaše čekali, ale z obavy, že budeme prozrazeni, jsme raději odešli. Vzali jsme si Vašovu pistoli a kilo soudních spisů, které měl připravené na zatčení dalších lidí. Když mě pak zadrželi na hranicích i s Vašovou pistolí, hned jim bylo jasné, kde jsem ji vzal. Ublížil tolika lidem, že si nezasloužil nic jiného než smrt," vzpomíná osmaosmdesátiletý Kasal, který žije v Německu.

Vaš, jenž se s novináři zásadně nebaví, vypověděl v roce 1953 do soudního spisu: "Americký agent Kasal mi ve věznici sdělil, že mne chtěl odvléci do Bavorska, protože bych byl pro Američany kvůli svým znalostem zlatým pokladem. Vloupal se do mého bytu a čekal na mne s pistolí. Vyšetřovatele pak oklamal - prý šlo o obyčejnou krádež."

Nešlo jen o vraždu Píky

Prokurátor Vaš byl v roce 2001 odsouzen za justiční vraždu generála Píky k šestiletému vězení. A právě v tomto procesu byl válečný hrdina Pravomil Raichl korunním svědkem. Avšak verdikt odvolacího soudu Raichla ohromil: Vašův trestný čin byl prohlášen za promlčený.

Jenomže nikdy nešlo jen o Píku. "Po válce Vaš coby šéf rozvědky nechával jen tak z plezíru a bez soudu popravit desítky lidí, o nichž už nezjistíme, co byli zač a čím se měli provinit," upozorňuje historik František Hanzlík z Univerzity obrany.

Kdo Chtěl zabít Karla Vaše

Pravomil Raichl (1921-2005)

Po okupaci republiky hitlerovským Německem utíká do SSSR, kde je zatčen. Při transportu i pobytu v koncentračním táboře se setkává s tvrdou sovětskou realitou. Vysvobozením byl vstup do československého praporu v SSSR. Ani poté se netajil výhradami k Sovětskému svazu. Domů se vrací jako poručík československé armády. V roce 1946 demobilizuje a přechází do americké okupační zóny v Německu a pracuje pro rozvědku USA.

Josef Kasal (28. 10. 1921)

Za druhé světové války se nejrůzněji protlouká. Jeho otec vlastnil krejčovství. Po roce 1945 nabízí služby americké zpravodajské službě a stává se agentem-chodcem, jenž převádí přes hranice na Západ politické uprchlíky a získává i důležité informace. V roce 1949 je zatčen a odsouzen k mnohaletému žaláři v českém Leopoldově. Nyní žije v Německu.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér. Ukrajina se přihlásila k jeho sestřelení

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  8:22

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  8:12

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Ruské regiony ruší tradiční vojenské přehlídky. Bojí se ostřelování z Ukrajiny

19. dubna 2024  8:01

Přinejmenším pět ruských regionů se rozhodlo neuspořádat vojenské přehlídky na Den vítězství,...

Magnesia Litera 2024

19. dubna 2024  7:35

Anketa Magnesia Litera vyvrcholila 18. dubna předáním cen. Knihou roku se stal román Hella rusistky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...