Televize Pohoda se zaměřuje na rodiny s dětmi.

Televize Pohoda se zaměřuje na rodiny s dětmi. | foto: Facebook.com

TV Pohoda začala vysílat se zpožděním, zradily ji pražské vysílače

  • 262
Nová celoplošná stanice TV Pohoda měla v pondělí v pět hodin odpoledne rozšířit programovou nabídku v České republice. Její start se však zkomplikoval. Podle vlastníka firmy Radima Pařízka měli problémy se synchronizací vysílačů v Praze. Vysílání se tak podle Pařízka spustilo až ve 20 hodin, v hlavním městě krátce před 21. hodinou.

"Z důvodů synchronizace SFN v Praze se čas spuštění Multiplexu 4 posouvá na pondělí 20 hodin," informoval iDNES.cz Radim Pařízek, většinový vlastník společnosti Pohoda Top Media, která televizi provozuje.

Co je to SFN?

Single Frequency Networks neboli Jednofrekvenční sítě umožňují provoz více vysílačů na jednom kmitočtu. Vysílají stejný datový obsah ve stejné kvalitě. Pokud je přesně naladíme a synchronizujeme, vysílače se navzájem nevyrušují.

Původně měla Pohoda startovat už v 17 hodin, ještě v šest hodin večer Pařízek avizoval začátek vysílání na 18:30. Synchronizace se nedařila pouze v Praze, ve všech ostatních regionech proběhla v pořádku.  

"Pražská SFN síť je složená z několika vysílačů. Dříve ji provozovala společnost Telefónica, která používala starý typ vysílačů. My jsme přidali nové a nastavení nefungovalo. To jsme nepředpokládali. Všem divákům se za zpoždění omlouváme," dodal Pařízek. 

Provozovatelé nejdříve chtěli nový kanál spustit ve všech krajích naráz, nakonec se rozhodli vysílání v osm hodin v ostatních částech Česka zahájit. V Praze šlo Pohodu naladit krátce před devátou hodinou. 

Nová stanice chce svou programovou strukturou cílit především na rodiny s dětmi. Podle Pařízka by zatím měla vysílat 16 hodin denně, plnohodnotný program plánují do Vánoc. Šéfovat by jí měla Renata Červená, která dříve vedla marketing Rádia Čas, jehož majitelem je rovněž Radim Pařízek.

Podíl ve firmě vlastní i Vladimír Železný

TV Pohoda bude šířena přes pozemní digitální vysílače. Původně měla být spuštěna už loni na jaře a vysílat měla programy pro děti. Pařízek však start nové stanice odložil a záměr pozměnil, protože Česká televize, respektive její generální ředitel Petr Dvořák, plánuje nový dětský kanál ČT3, jemuž prý soukromá stanice nemůže kvůli omezenému rozpočtu konkurovat.

Společnost Pohoda Top Media byla založena letos v únoru a má základní kapitál 200 000 korun. Podíl ve firmě vlastní také bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný, patří mu 34 procent firmy. Majoritním vlastníkem je s podílem 66 procent Rádio Čas.

TV Pohoda vysílá na čtvrté televizní síti, takzvaném Multiplexu 4. Ten provozuje společnost Digital Broadcasting, jež prostřednictvím Rádia Čas vlastní Radim Pařízek. Kromě TV Pohoda v něm budou vysílat také ČT4 HD a  ČT2 HD.

Od pondělí začala zároveň celoplošně vysílat hudební televize Óčko, a to ve třetím zemském digitálním multiplexu. Naladí ji tak až 95,7 procenta obyvatel (o změně vysílání televize Óčko čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video