Šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík

Šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík | foto: Jan Karásek, MAFRA

Starostové se přidají k TOP 09. Chtějí Schwarzenberga za premiéra

  • 469
Starostové a nezávislí odsouhlasili spolupráci s novou politickou stranou TOP 09. Sdružení by rádo vidělo lídra strany Karla Schwarzenberga i na pozici premiéra. Starostové dodají TOP 09 některé své zástupce na volební kandidátky.

Oficiální podpis obou stran ještě spolupráci nestvrdil, protože Karel Schwarzenberg je v Rakousku a čeká se na jeho návrat. "Pan Kalousek ho v těchto minutách vyrozumívá," řekl v půl jedné iDNES.cz šéf starostů Petr Gazdík ze Suché Loze.

Po práci ministra zahraničí ve vládě Mirka Topolánka se totiž Schwarzenberg rozhodl zotavit. "Potřebuji takový generální check-up," řekl před odjezdem v rozhovoru pro iDNES.cz.

"Celostátní výbor jednomyslně odsouhlasil dlouhodobou spolupráci s TOP 09 na bázi toho, že starostové jsou regionální politici. Takže my v těchto předčasných parlamentních volbách nominujeme své elitní starosty na kandidátku TOP 09 a ona s námi bude spolupracovat v krajských a místních volbách. V nich zase budou oni na našich kandidátkách, nebo uděláme koalici," řekl iDNES.cz Gazdík.

"Dohodli jsme se také, že naším lídrem pro předčasné parlamentní volby a kandidátem na premiéra je Karel Schwarzenberg," dodal Gazdík.

Upřednostnění Schwarzenberga je poměrně logický krok, charizmatický bývalý šéf diplomacie totiž patří k nejoblíbenějším českým politikům. V nedávné anketě ho předčil jen Bohuslav Sobotka. - čtěte více o průzkumu popularity politiků

Přízeň nové straně nicméně zatím neukázal žádný relevantní průzkum. V jednom se 40 procent lidí vyjádřilo, že hlas pro TOP 09 "nevylučuje", v jiném strana získala 2 % - ale ten se zčásti konal ještě předtím, než "top devítka" poprvé veřejně vystoupila.

Podle zakladatele TOP 09 Miroslava Kalouska strana chce spolupracovat i s jinými subjekty, ale forma spolupráce se starosty zůstane exkluzivní.

Přáli byste si Karla Schwarzenberga za premiéra?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 16. července 2009. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 17902

NE
NE 8042


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video