Starostové a nezávislí budou kandidovat v krajských volbách s regionálními...

Starostové a nezávislí budou kandidovat v krajských volbách s regionálními uskupeními. Na Královéhradecku s hnutím Východočeši, jejichž místopředsedkyně Martina Berdychová je ve Sněmovně za vládní hnutí ANO. | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Starostové našli jiné partnery za TOP 09, i poslankyni ANO Berdychovou

  • 19
Spolupráce mezi hnutím Starostové a nezávislí a TOP 09 se drolí. STAN se odpoutává od strany Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga a místo toho si pro volby v krajích najde jako partnery regionální uskupení. Na Královéhradecku bude dokonce s hnutím kandidovat poslankyně ANO Martina Berdychová.

„Ano, pan Babiš o tom ví, informovali jsme ho o tom,“ řekla iDNES.cz Berdychová, která je nejen poslankyní ANO, ale zároveň také místopředsedkyní regionálního hnutí Východočeši.

Berdychová nevidí žádný problém, aby ve Sněmovně fungovala dál jako poslankyně vládního hnutí a zároveň kandidovala v krajských volbách v koalici s uskupením STAN, které se společně s TOP 09 tvrdě vymezuje jako opozice proti ANO.

Podle předsedy Východočechů Milana Mačka bude hnutí s Babišem „kvit“ na začátku příštího roku. „Nic nás neomezuje, abychom šli vlastní cestou,“ řekl Maček. Problém v tom nevidí ani úřadující šéf STAN, místopředseda Sněmovny Petr Gazdík. „My jsme přece také na pražské radnici v koalici s ANO,“ připomněl.

Starostové a nezávislí se na Vysočině dohodli na spolupráci s SNK-ED, v Moravskoslezském kraji s hnutím Ostravak, v jižních Čechách spolupracují s Občany pro Budějovice a na Karlovarsku s Karlovarskou občanskou alternativou. I v dalších krajích se jednání blíží do finiše. Na Zlínsku třeba s uskupením ZVUK.

Nemá smysl tříštít síly, říká Gazdík

„Jsme přesvědčeni, že nemá smysl tříštit síly, ale dokázat voličům, že jsme schopni se domluvit už nyní před volbami. Chceme kraje rozvíjet jako průhledné, nekorupční a finančně soběstačné,“ říká Gazdík.

Server iDNES.cz už dříve jako první informoval o tom, že Starostové a nezávislí pro krajské volby neplánují spolupracovat s TOP 09, ale vsadí na různá regionální uskupení. (více zde) To je varianta, kterou už dříve naznačil také hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který se kvůli trestnímu stíhání zatím v hnutí stáhl do pozadí.

Starostové a nezávislí zatím oficiálně říkají, že z toho nelze nic vyvozovat pro příští volby do Sněmovny, ale spolupráce s TOP 09 váže hnutí STAN jen do roku 2017, kdy se řádné volby do dolní komory parlamentu mají konat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue