Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Staropramen zteplal, tvrdí Akce D.O.S.T. Konzervativcům vadí podpora gayů

  • 648
Akce D.O.S.T. tvrdě zkritizovala pivovar Staropramen za sponzoring pochodu za práva sexuálních menšin Prague Pride. Pivo ze Smíchova je podle konzervativců "teplý" a nebudou ho na protest pít. Pivovar v reakci uvedl, že v dnešní době je smutné čísti podobná ideologická prohlášení.

"Vedení pivovaru se rozhodlo podpořit homosexualistický festival Prague Pride, čímž se demonstrativně postavilo na stranu kulturní revoluce, podkopávající samotné základy lidské společnosti," píše v prohlášení Akce D.O.S.T.

Práva homosexuálů na adopci dětí nebo manželství považují konzervativci za nezodpovědnou hru a plíživou kriminalizaci zastánců přirozených hodnot.

Staropramen se podle nich podporou festivalu řadí ke "spoluviníkům procesu, jenž nevede pouze k pošlapávání občanských svobod a práv, ale i k nastolení režimu, založeného na pronásledování názorových odpůrců."

"Vyzýváme tímto všechny normálně smýšlející spoluobčany, kteří ještě neztratili povědomí o významu přirozené rodiny pro zdravý vývoj dětí i celé společnosti, aby se k našemu bojkotu výrobků Staropramene připojili," uvedli předseda sdružení D.O.S.T. Michal Semín a místopředseda Petr Bahník.

Společnost Staropramen zarazila hlavně část prohlášení, ve které konzervativci obviňují pivovar z devalvace osobních práv. "Jako pivovar podporujeme během roku desítky akcí různého typu. Je smutné až zarážející číst v dnešní době ideologická prohlášení tohoto typu hovořící o spoluvinících procesů. Více toto prohlášení nebudeme komentovat," uvedl mluvčí pivovaru Pavel Barvík.

Festival Prague Pride 2013 se uskuteční mezi 12. a 18. srpnem. Slavnostní pochod, vrchol festivalu, je naplánován na 17. 8. Součástí programu jsou výstavy, otevřené herecké scény, tvůrčí workshopy, debaty a party.

Akci D.O.S.T. zviditelnil svými výroky Ladislav Bátora, úředník a poradce někdejšího ministra školství Josefa Dobeše. Bátora v minulosti kandidoval za nacionalistickou Národní stranu ve volbách do Sněmovny.

Pozornost vyvolaly i jeho prohlášení, kdy nazval bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga chudáčkem. Tento "bonmot" zažehl vleklou vládní krizi, ministři TOP 09 kvůli výroku nechodili na zasedání vlády (více čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video