Stanoviska českých politiků

-
Václav Havel, prezident České republiky
Plně si uvědomuji skutečnost, že Irák jen v tomto roce už poněkolikáté odmítl plně spolupracovat s inspektory Zvláštní komise OSN pro dohled nad dodržováním podmínek příměří s Irákem (UNSCOM), třebaže se k tomu opakovaně zavázal. Irácké vedení tak znovu porušilo nejen své závazky vůči OSN, ale také rezoluci RB OSN, čímž ohrožuje bezpečnost mezinárodního společenství.
Z tohoto důvodu chápu důvody, které vedly prezidenta USA Billa Clintona a britského premiéra Tony Blaira k rozhodnutí o vojenském zásahu spojených jednotek USA a Velké Británie.

Věřím, že tento preventivní zásah vytvoří podmínky pro naplnění rezoluce RB OSN, a tím i pro definitivní odstranění potenciálního nebezpečí bze strany současného iráckého režimu pro mezinárodní společenství.

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman se podle svého tiskového mluvčího Libora Roučka k vojenskému zásahu nevyjádří. Podporuje však stanovisko ministerstva zahraničí, prostřednictvím něhož Česká republika dnes oficiálně vyslovila porozumění pro útok a zároveň zdůvodnila, že by dávala přednost diplomatickému řešení situace.

Václav Klaus, předseda Poslanecké sněmovny a ODS
Je mi líto, že v této chvíli, ve chvíli mimořádných problémů ekonomických v celém světě, došlo k vojenskému zásahu, to říkám naprosto jasně. Na druhé starně musím říci, že sdílím obavy z rozšiřování a výroby zbraní hromadného ničení v zemích s autoritativními nedemokratickými režimy.

Jan Ruml, senátor a předseda Unie svobody
Pokud diplomatická úsilí nevedou k žádnému cíli a jsou vyčerpány všechny možnosti mírového řešení, musí být pravidla určená mezinárodním společenstvím v rámci zachování světového míru vyžadována silou.

Jan Kasal, úřadující předseda KDU-ČSL
O schvalování či neschvalování (vojenského zásahu) v tuto chvíli nemůže být řeči, protože my do toho nemáme v podstatě co mluvit.

Chcete-li znát můj soukromý názor, kdybych byl v pozici Tonyho Blaira nebo Billa Clintona, tak bych asi ten rozkaz nevydal.

Miroslav Grebeníček, předseda KSČM
Životy Iráčanů jsou ohroženy jen proto, že americký prezident Bill Clinton chce zastínit nebo dokonce odsunout své odvolání v souvislosti se sexuální aférou se stážistkou Bílého domu Monikou Lewinskou.

Jan Zahradil, stínový ministr zahraničí (ODS):
Určitě je to velmi náhlé a poněkud nečekané. Na druhé straně je pravda, že to napětí už tam narůstalo několik měsíců a pro pozorného pozorovatele to až tak velké překvapení není. Je to velmi razantní akce a rozhodně sdílím ten názor, že pokud je důvodem zabránění případného nebezpečí šíření zbraní hromadného ničení, pak nemám k tomu nijak odtažitý přístup, jaký bylo možné vidět u některých členských států NATO.
Je samozřejmě nešťastné, pokud to přispějě k eskalaci mezinárodního napětí.

Petr Nečas, stínový ministr obrany (ODS):
Já myslím, že to bylo jenom otázkou času, kdy některým západním mocnostem dojde trpělivost a rozhodnou se krizi řešit. Irák rozhodně nepostupuje korektně, protože představuje velké riziko se svým programem zbraní hromadného ničení - nukleární, bakteriologické i chemické. Je to jedno z vůbec největších vojenských nebezpečí pro civilizovaný svět.

Nedovedu si představit, že by ČR dělala, že o tom neví. Budeme se k tomu muset nějak vyjádřit. Nemůžeme se tvářit, že se nic neděje.

Cyril Svoboda (KDU-ČSL):
Samozřejmě, že je vždycky smutné, když je nutné sáhnout k takovéto akci. Na druhé straně, pokud vyžadujeme, aby se plnily závazky nejenom občanů vůči státu, ale i států vůči mezinárodnímu společenství, tak je někdy potřeba použít sílu jako hrozbu. Jenom doufám, že tenhle konflikt bude omezený na prostot, kde je teď a na krátký čas a že to bude dostatečná výzva pro irácký režim, aby přehodnotil svůj postoj.

ČR by se měla agažovat alespoň mravním zdůrazněním obecného závazku, že je potřeba plnit vůli mezinárodního společenství. To je potřeba deklarovat, ale myslím, že to je maximum angažovanosti, které náleží v této věci České republice.

Michael Žantovský (ODA):
Jsem přesvědčen o tom, že ten zákrok už byl nevyhnutelný a schylovalo se k němu delší dobu. Tady se hrála určitá hra na kočku s myší: Husajn vždycky vyhrotil situaci a ve chvíli, kdy se blížil vojenský zásah tak vždy na čas přistoupil na podmínky RB OSN a za tři měsíce byla situace stejná - to se nedalo nadále protahovat vzhledem k tomu, že existují důkazy o tom, že Irák nadále pracuje na vývoji zbraní hromadného ničení. To je pak otázka, která se nedotýká jenom sousedních zemí, ale je to globální hrozba. Je tedy i v našem národním zájmu, aby účinný mezinárodní zásah udělal konec této snaze.

Stanislav Gross (ČSSD):
Nemám v tuto chvíli dostatek informací, ale obecně se přiznám, že vojenské řešení problémů nevidím rád. Nicméně v tuto chvíli jednoznačně negativní stanovisko sdělit nemohu. Musím se seznámit s argumenty, které Spojené státy a Británii k tomu vedly a pak řeknu více.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue