Poslanec Zbyněk Stanjura (vpravo) přichází do pražského volebního štábu ODS. (3. října 2020) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Do roka a do týdne budeme sestavovat vládu bez ANO, vyhlásil Stanjura

  • 802
První místopředseda ODS Zbyněk Stanjura je přesvědčen, že příští rok na podzim opozice dokončí změnu, kterou začaly krajské volby. „Do roka a do týdne budeme sestavovat vládu bez ANO,“ řekl Stanjura v debatě na Primě. Občanští demokraté podle něj budou mít také kandidáta na premiéra.

Trojice opozičních lídrů - šéf ODS Petr Fiala, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a lídr lidovců Marian Jurečka se krátce po krajských a po prvním kole senátních voleb sešli společně na pivu.

Právě ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by mohly vytvořit předvolební koalici. Fiala chce projekt představit do konce roku.  „Já preferuji sestavení předvolební koalice,“ řekl Stanjura.

O druhé koalici uvažují Piráti a hnutí STAN. „Díváme se po liberálním, středovém spektru,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš, který tuto předvolební koalici prosazuje.

Piráti nebudou ve vládě s nikým ve střetu zájmů

„Naše politika není Antibabiš,“ prohlásil. Zároveň Bartoš prohlásil, že předvolební strategie Pirátů zapovídá být ve vládě s lidmi, kteří jsou ve střetu zájmů. V něm jsou podle šéfa Pirátů jak Babiš, tak ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman, tak nový ministr zdravotnictví Roman Prymula, který kvůli podnikání své dcery dříve přišel o post šéfa královéhradecké nemocnice.

Spojí-li se několik trpaslíků, vznikne další trpaslík,“ komentoval prezident Miloš Zeman úvahy o vzniku předvolebního bloku ODS, lidovců a TOP 09.

„My se za trpaslíka nepovažujeme, úspěch si zaslouží ocenění, ne urážku,“ ohradil se proti tomu první místopředseda ODS Stanjura.

Spojí-li se trpaslíci, vznikne velký trpaslík, nikdy ne obr, řekl Zeman:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video