Pozvánku na recepci na ruském velvyslanectí ukazuje poslanec za ČSSD Stanislav...

Pozvánku na recepci na ruském velvyslanectí ukazuje poslanec za ČSSD Stanislav Huml. | foto: Dan Materna, MAFRA

Pád letadla nad Ukrajinou vymyslela CIA, stejně jako 11. září, míní Huml

  • 2094
Ukrajinská armáda úmyslně sestřelila malajsijské letadlo, protože jí to nařídila americká tajná služba. Myslí si to český poslanec Stanislav Huml z ČSSD. Svým fanouškům na Facebooku vysvětlil, že z událostí na východě Ukrajiny je patrný rukopis CIA. Ta podle něj stojí i za teroristickými útoky z 11. září 2001.

„Zdá se víc než jasné, že tvrdé sankce, které byly vyhlášeny s ohledem na sestřelení civilního letadla s téměř 300 mrtvými, způsobila úmyslně ukrajinská armáda. Rukopis CIA se nedá zapřít,“ uvedl poslanec Huml v pátek večer na Facebooku. Své fanoušky v té souvislosti upozornil, že na Ukrajině působí američtí vojenští poradci. 

„Z toho mi vyplývá, že někdo v pozadí chce válku za každou cenu, jako potřebovali válku proti terorismu, která již je vyčerpaná. Proto muselo spadnout letadlo, aby byl důvod,“ míní Huml. Ukrajinský prezident Petro Porošenko podle něj páchá válečné zločiny, neboť posílá armádu proti vlastním lidem.

Události kolem pravděpodobného sestřelení malajsijského Boeingu 777, který byl na cestě z nizozemského Amsterdamu do Kuala Lumpur, poslanci připomněly teroristické útoky na Spojené státy v roce 2001. I za nimi podle Humla stála americká tajná služba.

Do Pentagonu letadlo nenarazilo, míní Huml

Sporný náraz do Pentagonu

Odpůrci oficiální verze zpráv o teroristickém útoku na ministerstvo obrany vytvořili řadu konspiračních teorií.

Poukazují například na absenci trosek, příliš malou díru ve zdi nebo chybějící záběry z bezpečnostních kamer.

Přehled nejznámějších teorií o útocích z 11. září 2001 včetně jejich podrobného vysvětlení najdete ve velkém přehledu, který připravila redakce Technet.cz

„Do Pentagonu také letadlo nenarazilo a propaganda to stále tvrdí,“ napsal Huml s tím, že nezodpovězené otázky zůstávají viset i nad zřícením budov Světového obchodního centra. Tvrzení o vymyšleném útoku na washingtonské ústředí amerického ministerstva obrany však popudilo předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD), který podle svých slov místo nárazu osobně navštívil.

„Vyjadřovali se k tomu piloti i inženýři. Chyběly zcela stopy po nárazu motorů do budovy a nějak zapomněli, že před Pentagonem jsou vysoké stožáry pro osvětlení a ani jeden nebyl porušen,“ snažil se Huml svého kolegu z poslaneckého klubu přesvědčit, že je technicky nemožné, aby do Pentagonu narazilo letadlo, jak tvrdí americké úřady.

Svá tvrzení se pokusil doložit i odkazem na video s rekonstrukcí celého nárazu. Jak ovšem upozornil samotný předseda sněmovny, paradoxně jsou na něm zachyceny jak přeražené lampy, tak i trosky zříceného stroje. Hamáček poté diskuzi ukončil s tím, že nemá smysl. „Odmítám naskakovat na teorie o světovém spiknutí a snaze USA vyvolat třetí světovou,“ uzavřel šéf sněmovny.

Někdejší dopravní expert známý především z ranního vysílání televize Nova, který se v roce 2010 dostal do parlamentu na kandidátce Věcí veřejných a nyní zasedá v barvách sociálních demokratů, na sebe před časem upozornil jiným kontroverzním výrokem. V červenci kritizoval tenistku Petru Kvitovou, která se kvůli daním přihlásila k trvalému bydlišti v Monaku. Tenisté, kteří to udělají, by podle Humla měli přijít o české občanství (více se dočtete zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video