Ministerstvo kultury povede Schreier. Je to mimo ústavu, míní Hamáček

  • 518
Ministerstvo kultury dočasně povede ekonomický náměstek René Schreier. Na starost by měl mít hlavně vyjednávání rozpočtu pro resort kultury. Antonín Staněk končí v úřadu poté, co ho po dvou měsících od podání demise odvolal prezident Miloš Zeman. Staněk podle svých slov zanechává resort stabilizovaný.

Končící Staněk vybral dočasným vedením ministerstva kultury ekonomického náměstka Reného Schreiera. „Schreier bude s ministryní financí Alenou Schillerovou vyjednávat o rozpočtu, úřad požaduje miliardu korun navíc,“ uvedl na tiskové konferenci Andrej Babiš. 

Schillerovou chce Babiš o nárocích ministerstva informovat, peníze podle něj scházejí na dofinancování evropských projektů, provoz podřízených organizací a na zvýšení platů. Předseda vlády zopakoval, že během vládních prázdnin nebude problematické nechat úřad bez ministra. Za nejdůležitější úkol v této době považuje jednání o rozpočtu, které zastane Schreier.

Staněk na své poslední tiskové konferenci jako ministr kultury uvedl, že resort zanechává stabilizovaný. „Ministerstvo kultury je ve výborné kondici, stabilizované, chová se hospodárně. Není pravda, že by bylo destabilizované. Budu předávat resort v kondici, která si myslím, že je dobrá. Nemám se za co stydět,“ uvedl.

Odcházející Staněk také uvedl, že vypsal výběrové řízení na generálního ředitele Národní galerie Praha. Bývalého ředitele Národní galerie Jiřího Fajta Staněk odvolal v polovině dubna a tento krok byl počátkem úvah o jeho odchodu z funkce. Staněk odvolání Fajta zdůvodňoval jeho velkými hospodářskými pochybeními, Fajt to odmítá a podal kvůli tomu několik žalob.

Spolu s Fajtem Staněk odvolal i ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa, na oba navíc kvůli hospodaření obou institucí podal trestní oznámení. Na post šéfa olomouckého muzea vypsal konkurz již počátkem července.

Staněk se chce problematice kultury dál věnovat jako poslanec. Novinářům prozradil, že nehodlá taktéž opouštět ČSSD.

Mimo ústavu

O Schreierovi řekl, že je obeznámen s chodem úřadu. „Zná priority, zná, kde nás tlačí bota,“ konstatoval. Dodal, že zastupující náměstek nebude loutkovým ministrem. Pověřen bude zastupováním ministra při jednání vlády, v Poslanecké sněmovně, ale nebude mít žádné kompetence člena vlády, protože je mít nemůže,“ řekl Staněk. 

René Schreier

Končící ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) pověřil od 1. srpna vedením...
  • Dosavadní náměstek pro řízení ekonomické a provozní sekce ministerstva kultury, působí tam od roku 2014
  • Mezi lety 2008 až 2013 zastával funkci náměstka ředitele Ústavu pro ekonomiku,
    provoz a informatiku v Ústavu pro studium totalitních režimů.
  • Předtím působil i na úřadu vlády, ministerstvu vnitra či sedm let v armádě ČR.

Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka však není ekonomický náměstek Schreier zástupcem ČSSD. „Ústava jasně říká, že ministerstvo vede ministr. Už po půlnoci se budeme pohybovat naprosto mimo ústavu,“ řekl České televizi Hamáček k situaci na ministerstvu kultury.  

„Je to rozhodnutí pana ministra, věřím, že ho má opřené o služební zákon a další zákonné předpisy,“ řekl Hamáček.

Na protahující se výměnu ministra kultury upozorňuje i šéf opoziční ODS. „Je to proti smyslu ústavy, je to, odpusťte mi to, trapné,“ prohlásil k aktuální situaci ohledně jmenování nového ministra kultury předseda ODS Petr Fiala.

„Slabý premiér není schopen vyměnit ministra, není schopen prosazovat zájmy ČR v Evropě, není schopen nastolovat a řešit podstatnou agendu doma. Vláda je v chaosu: není jasné, kdo tvoří koalici, rozpadá se rozpočet, rozpadá se vůle po jakýchkoli reformách,“ dodal Fiala.

Premiér nepožádá Zemana o pověření jiného člena vlády řízením ministerstva, protože si to nepřeje předseda ČSSD Jan Hamáček, a Babiš by tím porušil koaliční smlouvu. Podle Hamáčka může za zmatky prezidentovo otálení.

Rekordní čekání je u konce, Zeman po dvou měsících odvolal ministra Staňka

Staněk podal demisi poté, co čelil kritice zejména kvůli odvolání dvou ředitelů příspěvkových organizací. Zeman ji ale nepřijal. Argumentoval mimo jiné tím, že Staněk poukázal na hospodářská pochybení bývalého šéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Premiér následně na žádost ČSSD navrhl odvolání ministra a současně jmenování Staňkova nástupce Michala Šmardy. Zatímco demisi prezident přijmout nemusí, žádosti předsedy vlády o odvolání vyhovět musí. Staňka Zeman odvolal až po dvou měsících. Za délku doby, po kterou odvolání odkládal, byl prezident kritizován. Zeman se brání, že ústava o žádném termínu nehovoří. Podle ústavních právníků by ale měl konat bez zbytečných odkladů.

Situace kolem Staňka byla dosud nejdéle trvajícím případem, kdy prezident odmítal vyhovět premiérově navržené změně ve vládě. O nominaci Šmardy chce Zeman rozhodnout až v polovině srpna. ČSSD hrozí tím, že pokud se Šmarda nestane ministrem, její ministři odejdou z vlády.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video