Před ministerstvem kultury demonstrovali lidé, žádali konec Staňka

  • 25
Okolo stovky lidí přišlo demonstrovat před ministerstvo kultury. Žádali konec šéfa resortu Antonína Staňka (ČSSD). Vadí jim způsob, jakým ministr odvolal z funkce ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

„Byly bychom rádi, kdyby se podařilo nastolit nějakou debatu s ministertvem,“ říká jeden z organizátorů akce sochař Matyáš Chochola. Podle něj by bylo dobré řešení, kdyby se podařilo vytvořit systém správních rad. Ty by sice fungovaly ve spolupráci s ministerstvem, ale na personální obsazení kulturních institucí by měly zásadní vliv.

Podle organizátorů celá aféra s odvoláním dvou ředitelů předních kulturních institucí poukázala na hlubší problémy. Odborná veřejnost je podle nich nedostatečně zapojena do těchto pro kulturu zásadních rozhodnutí.

„Jsme tady proto, abychom požadovali konkrétní kroky k řešení krize,“ řekl jeden z řečníků a spoluorganizátor akce audiovizuální umělec Janek Rous. Doplnil, že pokud ministr neprojeví dostatečnou iniciativu při řešení požadavků umělců, budou žádat jeho demisi.

„Chceme změnu,“ volali lidé z davu. Mezi transparenty se objevily také nápisy, které přímo požadovaly demisi Staňka. Akce skončila před třetí hodinou hromadným podepisováním petice.

Ministr své rozhodnutí o Fajtovi a Soukupovi zdůvodnil ztrátou důvěry a údajnými hospodářskými a manažerskými pochybeními. Staněk, který je na oficiální návštěvě v Číně sdělil, že důvody pro odvolání obou ředitelů už vysvětlil předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, který vysvětlení přijal. 

„Informoval jsem osobně i poslanecký klub ČSSD, který rovněž mé vysvětlení přijal. Bude-li o vysvětlení stát i politické grémium, rád mu ho také poskytnu,“ uvedl ministr. Na projednání dění před stranickým grémiem trvá  statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Situací se zabývá i premiér Andrej Babiš, který v neděli na svém facebookovém profilu uvedl, že ho Staněk ujistil o tom, že měl pro Fajtovo odvolání skutečně vážné důvody. „Pan ministr kultury musí vyhlásit transparentní výběrové řízení na nového ředitele. Je potřeba, aby nové vedení pokračovalo v kurzu, který nastavil pan Fajt,“ píše se v Babišově postu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue