Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stane se Křivoklátsko národním parkem? Rozhodnou místní a peníze

  14:57aktualizováno  16:01
Sen ochránců přírody o vyhlášení Národního parku Křivoklátsko se zřejmě vzdaluje. Ministr životního prostředí Pavel Drobil zjišťuje, zda by na to stát sehnal potřebné miliony. A pokud ano, nechá rozhodnout obyvatele dotčených obcí, zda chtějí mít za humny nejpřísněji chráněné území. Ministerstvo je nutit nebude.

Křivoklátsko. Naučná stezka Údolím ticha | foto: Radka PáleníkováiDNES.cz

Drobil si nechal vypracovat finanční analýzu, která mu má prozradit, zda bude mít ve svém resortu na zřízení pátého národního parku peníze. Stejně jako ostatní ministerstva musí šetřit. Zřízení národního parku přitom jen v první fázi stojí asi 90 milionů korun, píše Radiožurnál.

"Pokud nezjistíme, že máme prostředky nejen na vyhlášení národního parku, ale i opakované prostředky na jeho provoz, bylo by zřízení takového systému finančním hazardem," uvedl Drobil pro Radiožurnál.

Ekonomická analýza by mohla být hotová do konce prázdnin. "Po prázdninách by se tím mohl pan ministr znovu zabývat. Nyní ho čeká několik výjezdů po národních parcích počínaje Šumavou a KRNAPem," řekla iDNES.cz ředitelka odboru vnějších vztahů Ilona Chalupská.

S parkem musí lidé souhlasit, jinak nebude

Pokud ministr peníze na park najde, rozhodnou pak o jeho osudu tamní obyvatelé. Jestli o park v blízkosti svých domů nestojí, ministr Drobil je prý nutit nebude. Problematika se týká lidí z devatenácti blízkých obcí, Drobila zajímají všechny názory.

"Buď s tím budou srozumění všichni obyvatelé, podnikatelé a příslušné instituce, nebo se bude jednat o administrativní vyhlášení, které povede například k demonstracím a nevoli místních," uvedl v rozhlase Drobil.

Křivoklátsko, Údolí ticha. Květ ocúnu jesenního v plné kráseKřivoklátsko, Údolí ticha. Slunící se babočka paví oko (Inachis io) Příroda v CHKO Křivoklátsko, oblast by se mohla stát národním parkem.

Osud Křivoklátska je tak nejistý. Obce totiž nejsou ve svém názoru na národní park jednotné. Například v Roztokách na Berounce jsou lidé včetně starosty Vladimíra Melče jednoznačně pro, v sousedním Křivoklátu ale zastupitelstvo národní park nechce. O chráněnou krajinu za humny nestojí ani v Bělči.

"Odrazilo by se to na větším počtu aut. Zvýšení příjmu, například u podnikatelů, neočekáváme. Ti se diskutovanému návrhu spíše brání," citoval Radiožurnál tamního starostu Jiřího Rohlu.

Kraj se děsí, Drobila navrhuje na Ropáka

Středočeský kraj je ale novým rozhodnutím ministra zděšený a zpráva o oddálení vyhlášení Národního parku Křivoklátsko ho prý šokovala.

"Kraj považuje návrh na zřízení národního parku za velmi prospěšný projekt, díky kterému se podaří ochránit velmi zachovalé smíšené lesy, které jsou svým rozsahem v centru industrializovaných Čech opravdovým klenotem. Pro návrh zřízení parku se v průzkumu vyjádřilo rovněž 80 procent občanů dotčené lokality," uvedla krajská mluvčí Berill Mascheková.

Ministr Drobil by si prý měl uvědomit, že jde svým rozhodnutím proti naprosté většině občanů regionu, jeho rozhodnutí označila za důsledek tlaku antiekologické lobby ODS.

"Vyzýváme ministra životního prostředí Drobila, aby upustil od svých průmyslových choutek, vyslyšel přání občanů regionu Křivoklátska a neoddaloval vyhlášení národního parku v této lokalitě. Pokud tak neučiní, bude jistě žhavým adeptem na získání anticeny Ropák roku," vzkázal kraj ministrovi.

Ministr zajede i na Šumavu, slíbil jednat bez ideologie

Minulý týden ministr Drobil jednal i se zástupci Národního parku Šumava, tamním hejtmanem i s lidmi ze svazu šumavských obcí. Lidem, kteří dosud hlasitě protestovali proti způsobu boje s kůrovcem, tak možná svitne naděje.

"Jednání vedlo k dohodě o třech zásadních bodech: rozhodování o Národním parku Šumava bude s krajem a dotčenými obcemi konzultováno. Ministr také zdůraznil, že jednání a práce úřadu budou odideologizované, a přislíbil osobní návštěvu Šumavy v nejbližší možné době," shrnula mluvčí ministerstva Jarmila Krebsová.

PENÍZE JSOU JEN VÝMLUVA MINISTRA

Pokud by ve středních Čechách Národní park Křivoklátsko nezřídil, považuje to programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký za promarněnou příležitost.

"Pro turisty by to byla výborná destinace - národní park by byl hodinu a půl cesty od Prahy. Byla by to také ztráta pro místní obce. Značka národního parku láká více turistů a vytváří nové příležitosti pro drobné podnikatele," uvedl pro iDNES.cz Kotecký.

Argument, že zřízení a provoz národního parku spolkne ministerstvu životního prostředí spoustu peněz, považuje Kotecký za výmluvu. "Národní park nevznikne hned, ale může se na něm pracovat po částech, takže pro ministerstvo by nebyl jednorázovou velkou finanční zátěží," míní Kotecký s tím, že peníze by se rychle vrátily.

Na místě je zřízena chráněná krajinná oblast, která je pro park dobrou základnou, navíc by se nemusel zřizovat nový úřad správa parku i vedení CHKO by mohly sídlit na jedno místě. "Investovat by se muselo například do naučných stezek a informačních center, tyto peníze se ale rychle a mnohonásobně vrátí," uzavřel Kotecký.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...