Představitelé STAN a Strany zelených oznámili, že jdou do eurovoleb společně s...

Představitelé STAN a Strany zelených oznámili, že jdou do eurovoleb společně s dalšími regionálními uskupeními. Kandidátka ještě není uzavřena pro TOP 09. | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Hnutí STAN jde do eurovoleb se Zelenými a regionálními sdruženími

  • 59
Hnutí STAN bude kandidovat do Evropského parlamentu společně se Stranou zelených a se zástupci regionálních sdružení. Oznámili to v úterý představitelé STAN Petr Gazdík a Vít Rakušan a spolu s nimi předseda Strany zelených Petr Štěpánek. „Tato proevropská iniciativa není uzavřena pro další subjekty,“ řekl europoslanec Stanislav Polčák.

Ještě tak není uzavřená cesta k tomu, aby se v příštích dnech k projektu připojila také TOP 09. Kandidátka, kterou sestavuje hnutí STAN, půjde do evropských voleb pod heslem „Evropa jsme my“.

Ke kandidátce se připojila i uskupení Jihočeši 2012, Východočeši, Karlovarská občanská iniciativa. Starostové pro Liberecký kraj, Starostové a osobnosti pro Moravu, Fórum Jihlava, Občané Patrioti, Zlínské hnutí nezávislých, Jsme pro a Čisté Budějovice.  „Ještě budeme jednat s dalšími subjekty a do konce února představíme konečnou sestavu,“ řekl Polčák. „Samozřejmě budeme jednat i s TOP 09,“ uvedl europoslanec.

„Naší ambicí je dát neroztříštěný, jednotný, proevropský blok do evropských voleb. Otázka lídra, názvu kandidátky, i organizace voleb bude vyřešena v řádu dvou týdnů,“ řekl Polčák. Jednání Starostové vedou i s europoslancem Jaromírem Štětinou, který se rozešel s TOP 09 a chce kandidovat za nové hnutí Evropa společně, které vytvořil.

Podporu společné kandidátce vyjádřili i senátor a neúspěšný prezidentský kandidát Marek Hilšer a také senátoři Alena Dernerová i Václav Chaloupek.

„Bylo načase, aby konečně vzniklo proevropský, liberální, jasný proud stran a výrazných osobností, které ho podporují, stran, které říkají Evropa jsme my, ti, kteří chtějí Evropu změnit zevnitř,“ řekl předseda hnutí STAN Petr Gazdík „Nechceme dát šanci různým populistům a extrémistům, kteří přivedou tento kontinent do chaosu,“ dodal Gazdík.

„Výzvy v oblasti životního prostředí jako je klimatická změna jsou globální a je třeba je řešit nejen na úrovni místní a národní, ale také na úrovni Evropské unie a celosvětově,“ řekl předseda Zelených Petr Štěpánek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video