Prezident Miloš Zeman na návštěvě v Rakousku (10. června 2021)

Prezident Miloš Zeman na návštěvě v Rakousku (10. června 2021) | foto: Kancelář prezidenta republiky

STALO SE DNES: Zeman trpí dehydratací, čeští horolezci si zřejmě záchranu zaplatí

  • 5
Prezident Miloš Zeman není ohrožen na životě, trpí dehydratací a mírným vyčerpáním. Pojišťovna UNIQA chce po českých horolezcích vymáhat peníze za záchranu jejich životů v Pákistánu. Dočasný projekt Školní ulice se snaží z bezprostřední blízkosti škol vytlačit vozidla. Podívejte se na přehled nejdůležitějších čtvrtečních zpráv.

Prezident Miloš Zeman, který od úterý leží v pražské Ústřední vojenské nemocnici, nemá žádné onemocnění nebo jakékoliv jiné problémy, které by jej ohrožovaly na životě. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Prezident republiky podle zjištění lékařů trpí dehydratací a mírným vyčerpáním,“ uvádí se ve zprávě. Zemana krátce navštívil také premiér Andrej Babiš.

Prezident trpí dehydratací, není ohrožen na životě, prolomil Hrad mlčení

Pojišťovna UNIQA chce po českých horolezcích vymáhat peníze za záchranu jejich životů v Pákistánu. Dvojice horolezců Jakub Vlček a Petr Macek si zřejmě bude muset několik dní trvající záchrannou misi ze 7788 metrů vysoké pákistánské hory Rakapoši sama zaplatit, protože je pojišťovna viní z porušení smlouvy. Ministerstvo zahraničních věcí ČR totiž horu řadí do nedoporučovaných či zakázaných oblastí, kde cestovní pojištění neplatí.

„Lezli, kam neměli.“ Peníze za záchranu bude pojišťovna vymáhat na horolezcích

V Německu zatím pravidlo 3G, v češtině tedy testovaný, uzdravený, očkovaný, v posledních měsících platilo pro vstup do uzavřených prostor. Nyní je začíná nahrazovat přísnější varianta 2G. Ta již z možnosti dát si například pivo uvnitř restaurace vyčleňuje ty, kdo se mohou prokázat pouze negativním testem.

Bez očkování vstup zakázán. V Německu přitvrzují, negativní test už nestačí

Stále více rodičů vozí děti do školy a jejich auta ucpávají okolí a ohrožují ty, kdo jdou pěšky. Dočasný projekt Školní ulice se snaží vozidla z bezprostřední blízkosti škol vytlačit. U počernické školy ZŠ Stoliňská zůstal zákaz vjezdu v době ranní špičky trvale. Na místě vše vysvětlovali žáci s učiteli.

Škola si poradila s mamataxi, ráno zakázala autům vjezd do ulice

Pravděpodobnou podobu svaté Ludmily ve čtvrtek v Praze představili zástupci týmu, který domnělou podobiznu sestavil. Jeho člen Matěj Šindelář řekl, že nejvýraznějším prvkem tváře svaté Ludmily byl předkus horní čelisti. K tomuto zjištění podle něj přispěl i výzkum jejích zubů, které se zachovaly, a na základě opotřebení plošek zubů odborníci dospěli ke svému závěru.

Tisíc let starý obličej. Svatá Ludmila překvapila horním předkusem


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video