Zemětřesení v Turecku. (6. února 2023)

Zemětřesení v Turecku. (6. února 2023) | foto: ČTK

STALO SE DNES: Zemřel Lubomír Štrougal. Zemětřesení v Turecku má tisíce obětí

  • 2
Přes dva tisíce lidí obětí má nejsilnější zemětřesení v Turecku za desítky let. Ve věku 98 zemřel bývalý komunistický premiér Lubomír Štrougal. Reznikov zůstává ukrajinským ministrem obrany, Další dodavatel zlevňuje elektřinu. Beyoncé opanovala ceny Grammy. Přinášíme přehled nejdůležitějších pondělních událostí.

Turecko a sousední Sýrii nad ránem zasáhlo ničivé zemětřesení o síle 7,8. Zemřelo nejméně 2 300 lidí, tisíce dalších jsou zraněny. Prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že to bylo největší zemětřesení od roku 1939. Desítky zemí nabízejí pomoc. Česko na místo posílá speciálně vycvičené hasiče.

Otřesy v Turecku a Sýrii mají přes 4,5 tisíce obětí, Erdogan vyhlásil smutek

Ve věku 98 let zemřel bývalý československý komunistický premiér Lubomír Štrougal. Přestože nepatřil k nejtvrdšímu stranickému jádru, byl přes 30 let členem vedení ÚV KSČ a téměř po celou dobu normalizace předsedou federální vlády. Demisi podal ještě před revolucí, počátek chyb byl podle něj už v roce 1948. Polistopadové snahy potrestat jeho skutky rozsudkem neskončily.

Zemřel Lubomír Štrougal, komunistický prominent a neúspěšný reformátor KSČ

Tento týden se na ukrajinském ministerstvu obrany neodehrají žádné personální změny, uvedl Davyd Arachamija, šéf poslanců prezidentovy vládní strany Sluha národa. Oleksij Reznikov, jehož má nahradit dosavadní náčelník vojenské rozvědky, tak prozatím zůstává šéfem resortu.

Zmatky kolem konce Reznikova. Na ministerstvu se teď nic nemění, řekl činitel

Největší tuzemský dodavatel plynu Innogy v pondělí oznámil snížení ceny pro stávající zákazníky. Lidé dají za megawatthodinu zemního plynu zhruba o 240 korun méně, než je vládou stanovený strop. Opatření se týká téměř 320 tisíc zákazníků. Už na konci minulého týdne oznámily zlevňování společnosti Centropol a E.ON.

Dodavatelé se předhánějí s ceníky pod stropem. Další zlevnění oznámil Innogy

Rekordmankou v historii cen Grammy se stala jednačtyřicetiletá zpěvačka Beyoncé, která na letošním slavnostním udílení obdržela svůj 32. zlatý gramofonek. Ikona žánru R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který za celou svou kariéru získal 31 sošek.

Na Grammy triumfovala Beyoncé, pokořila 26 let starý rekord v počtu cen


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue