Pochod za ženská práva na potrat ve Washingtonu.

Pochod za ženská práva na potrat ve Washingtonu. | foto: Reuters

STALO SE DNES: Amerika ruší právo na potrat, do čela školství míří Balaš

  • 0
Americký nejvyšší soud oznámil zrušení federálního práva na potrat. Zemřel meteorolog Ján Zákopčaník, STAN chce do čela školství Vladimíra Balaše, který se v pondělí sejde s premiérem. Obránci Severodoněcku se budou muset stáhnout z města na nové a silnější pozice. Podívejte se na přehled nejdůležitějších pátečních zpráv.

Americký nejvyšší soud v pátek zrušil federální právo na potrat dané verdiktem Roe v. Wade z roku 1973. Ten zaručoval interrupce do šestého měsíce těhotenství. Nynější zneplatnění rozsudku však neznamená, že budou potraty na federální úrovni nelegální. Rozhodování o nich bude na jednotlivých státech. Mnohé z nich už se chystají umělé přerušení těhotenství zakázat.

Nejvyšší soud USA zrušil federální právo na potrat, zákaz žádá polovina Ameriky

Ve věku 63 let zemřel bývalý moderátor počasí České televize Ján Zákopčaník. Původní profesí letecký meteorolog proslul díky pozdravu „Slunce v duši!“, kterým se loučil při uvádění počasí na televizní obrazovce.

Zemřel meteorolog Ján Zákopčaník, proslul pozdravem „Slunce v duši!“

Ministrem školství po Petru Gazdíkovi (STAN) se od července zřejmě stane poslanec STAN a ústavní právník Vladimír Balaš. STAN v pátek po zasedání svého celostátního výboru oficiálně oznámil, že navrhne Balaše do čela ministerstva školství. Se svým kandidátem už lídři STAN seznámili Piráty, s nimiž kandidovali v loňským sněmovních volbách, a poté i premiéra a šéfa ODS Petra Fialu.

STAN chce do čela školství Balaše. Za vzor má vzdělávání v severských zemích

Ukrajinští obránci se budou muset stáhnout ze Severodoněcku a už dostali takový rozkaz. Východoukrajinské město je téměř zcela zničené. Podle expertů je ruský postup důsledkem posil a soustředěné palby. Cílem Moskvy je ovládnutí celé Luhanské oblasti.

Ukrajinská armáda dostala rozkaz, aby opustila zničený Severodoněck

Dlužníci v exekuci na podzim dostanou možnost splatit vymáhané částky. Zopakuje se takzvané milostivé léto, které bude trvat od září do konce listopadu. Tento návrh schválili v pátek senátoři a nyní čeká na podpis prezidenta. Exekutorská komora se k němu staví rezervovaně.

Milostivé léto se zopakuje. Pro dlužníky je to na dlouho poslední šance


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video