Novým prezidentem Češi zvolili Petra Pavla. (28. ledna 2023)

Novým prezidentem Češi zvolili Petra Pavla. (28. ledna 2023) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

STALO SE DNES: Pavel telefonoval s Tchaj-wanem. Zemřel exministr Šedivý

  • 2
Zvolený prezident Petr Pavel telefonicky hovořil s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ve věku 93 let zemřel bývalý ministr zahraničí Jaroslav Šedivý. Moskva nevidí smysl v jednání s Kyjevem ani se Západem, uvedl náměstek ruského ministra zahraničí. Prezident Miloš Zeman se v Bělehradě setkal se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem. Začal soud v kauze otrávené Bečvy.

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen telefonicky hovořila se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem. Peking uvedl, že je kvůli telefonátu v kontaktu s Prahou. Pavel se v pondělí sešel s ministrem zahraničí Janem Lipavským. Podle ministra šlo o příjemnou a konstruktivní debatu o české zahraniční politice.

Pavel dráždí Čínu. Mluvil s Tchaj-wanem, chce osobně potkat prezidentku

Ve věku 93 let zemřel v sobotu někdejší český ministr zahraničí, diplomat, spisovatel a historik Jaroslav Šedivý. Celý život se věnoval zahraniční politice, po revoluci vstoupil do služeb diplomacie. „Táta v pátek ještě odvolil. Pak si šel lehnout a už se neprobudil,“ uvedl pro Lidovky.cz Jiří Šedivý.

Odsunul Rusy, dostal zemi do NATO. Zemřel exministr zahraničí Jaroslav Šedivý

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v pondělí uvedl, že po rozhodnutí západních zemí dodat Ukrajině tanky nevidí Moskva smysl v jednání s Kyjevem ani se Západem. Žádná ze zemí podle něj nepřišla se seriózní iniciativou ohledně řešení ukrajinské krize. Podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova povedou nové dodávky západních zbraní Kyjevu pouze k eskalaci, na průběhu války ale nic nezmění.

Jednání nemá smysl, NATO se manicky plíží k ruským hranicím, zní z Moskvy

Prezident Miloš Zeman se setkal v Bělehradě se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem. Před vládní budovou Palác Srbsko ho srbský prezident přivítal s vojenskými poctami. Kromě jednání s Vučičem, který českou hlavu státu přivítal již v neděli, je hlavním bodem programu slavnostní otevření Českého domu. Zeman s Vučičem odpoledne podepsali memorandum, ve kterém se Srbsko zavazuje Česku v jeho darování a odpoledne Český dům slavnostně otevřeli.

Až zemřu, prý tu po mně pojmenují ulici, řekl v Bělehradě Zeman

Jedním z nejsledovanějších a největších případů ekologické havárie se začal v pondělí zabývat okresní soud ve Vsetíně. V kauze Bečva, při které jedovaté látky zasáhly úsek v délce 40 kilometrů řeky, je obžalovaná společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a její ředitel Oldřich Havelka.

Soud začal rozplétat kauzu otrávené Bečvy, obžalovaní vinu odmítají


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video