ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

STALO SE DNES: V Česku se potvrdila mutace omikron, Zeman přijal Bartoše

  • 1
V Česku pokračuje debata o povinném očkování, ministerstvo zdravotnictví má přichystat finální návrh vyhlášky. Mezitím se v zemi potvrdil první případ nové koronavirové mutace omikron a stát také pro všechny spustil registraci k posilující dávce vakcíny proti covidu-19. Přinášíme výběr nejzásadnějších událostí pondělního dne.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch má podle vlády připravit konečný návrh vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem. Novela počítá se zavedením povinného očkování proti nemoci covid-19 pro lidi starší 60 let a pro vybrané profese. Vojtěch bude navrhovat, aby to platilo od března příštího roku.

Vojtěch připraví povinné očkování pro lidi nad 60 let i vybrané profese

Prezident Miloš Zeman zahájil jednání s kandidáty do nové vlády Petra Fialy. Přijal předsedu Pirátů Ivana Bartoše, kandidáta na vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, který má být ve vládě odpovědný také za digitalizaci. Řešili priority resortů. Zeman byl opět za průhlednou stěnou, izoluje se kvůli svému pozitivnímu testu na covid-19.

Zeman přijal jako prvního kandidáta do vlády Piráta Bartoše. Opět v „akváriu“

Laboratoře v Česku potvrdily první případ nové koronavirové mutace omikron z JAR. Nakaženou je žena z Liberce, definitivní výsledek testu po víkendovém podezření oznámila tamní nemocnice. Žena pobývala na jihu Afriky, její spolucestující z Prahy se nenakazili.

Test potvrdil první případ varianty omikron v Česku, žena ji přivezla z Afriky

Varianta omikron se ukázala i u 13 cestujících z Jihoafrické republiky (JAR), kteří přiletěli do Nizozemska. Tamní policie zatkla nakažený pár, který opustil karanténu. Dva případy této mutace ohlásilo také Dánsko a Kanada, Japonsko zakáže vstup do země všem cizincům. Omikron se pravděpodobně začne šířit v mezinárodním měřítku a představuje „velmi vysoké“ riziko, oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO).

Nizozemci kvůli omikronu zatýkali v letadle, WHO varuje před vysokým rizikem

Od pondělí si už v Česku mohou všichni lidé na webu udělat předregistraci na posilující dávku očkování proti covidu. V den nároku na třetí dávku vakcíny se tato registrace uvolní a žadateli přijde PIN k rezervaci konkrétního termínu. O spuštění informovala Chytrá karanténa.

Lidé se mohou registrovat k třetímu očkování. Dávku si zajistí s předstihem


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video