Václav Klaus

Václav Klaus | foto: Profimedia.cz

Klaus: EU příliš lpí na bodech, jako je zatčení Mladiče

  • 75
Zatčení generála Ratka Mladiče pomůže Srbsku na cestě do Evropské unie, myslí si prezident Václav Klaus. Bruselu ale vytkl, že při vyjednávání se zájemci o členství podobným jednotlivostem přikládá příliš velkou váhu. Klaus to řekl novinářům během návštěvy Varšavy.

Zatčení bývalého velitele bosenskosrbské armády obviněného z válečných zločinů v bývalé Jugoslávii Klaus považuje za šanci pro Srbsko, aby se přiblížilo Evropské unii.

Evropská unie při vyjednávání se zájemci o vstup bere podle něj v úvahu viditelné jednotlivosti, nikoli podstatu a hloubku sociálních, hospodářských a politických přeměn.

"To, že generál Ratko Mladič nebyl do čtvrtka zatčen, byl pro mnoho západoevropských, starých evropských zemí strašně jednoduchý argument, který jim umožnil nedívat se na to, jaké opravdu Srbsko je, a apriorně povědět ne," řekl prezident.

Bělehrad měl na zatčení Mladiče zájem, protože Brusel za jednu z podmínek přijetí Srbska do Evropské unie považuje předání Mladiče Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue