Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Srba už není špion, ale důkaz neexistuje

  0:01
Ve vojenské špionáži panuje buď absolutní nepořádek, nebo byl pro její vedení Karel Srba natolik nepostradatelnou osobou, že nad ním drželi ochrannou ruku i přes výslovný zákaz ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Toto jsou jediná možná vysvětlení, proč vojenská rozvědka až do minulého týdne neukončila spolupráci s bývalým Kavanovým tajemníkem Karlem Srbou, obviněným z přípravy vraždy a podezřelým z korupce.

Tvrdík nařídil tajné službě, aby se Srby "zbavila" už loni v létě. MF DNES tehdy v souvislosti s pochybným pronájmem Českého domu v Moskvě (který Srba organizoval) poprvé zveřejnila, že bývalý generální sekretář ministra zahraničí je placeným spolupracovníkem vojenské rozvědky s krycím jménem Salima. Ministr Tvrdík dnes říká, že vedení špionáže jeho pokyn nesplnilo a Srba byl ještě v minulých dnech jejím aktivním spolupracovníkem.

Mimo jiné i proto Tvrdík zbavil funkce šéfa rozvědky Andora Šándora. Ten tvrdí, že nepochybil. Písemný dokument, podle něhož rozvědka přestala se Srbou spolupracovat, však neexistuje.

Právě na otázku, jestli jde jen o administrativní selhání, nebo naopak o záměr udržet si Srbu jako spolupracovníka za každou cenu, má nyní odpovědět speciální komise složená ze zástupců všech tajných služeb státu.

Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý tvrdí, že nikdo Srbu neochraňoval. "Stala se administrativní chyba. Spolupráce skončila, ale tento krok není nikde zadokumentován," prohlásil Šedivý.

Předseda výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím, který má o Srbově kauze detailní informace od policejního prezidenta, však nevěří, že jde jen o nepořádek. "Když si ho drželi přes rozkaz ukončit spolupráci, musel pro ně být extrémně důležitý a významný," říká Vidím.

Co je vojenská rozvědka?

 Jedna ze dvou tajných služeb, které spadají pod generální štáb. Její působiště je v zahraničí, nesmí pracovat na území České republiky.
Hlavním úkolem je sbírat informace především zbrojního charakteru v nepřátelských státech. Jde o veškerá data o armádách cizích států, jejich zbraňových systémech, síle vojsk a o charakteristiky velitelů. Sleduje i nezákonné obchody se zbraněmi.
 Vojenští špioni pracují zpravidla na ambasádách v pozicích vojenských přidělenců.
 Už z dob komunismu měla armáda dobré kontakty na Blízkém východě, a dostala se tak k řadě strategických informací, což nyní využívá i NATO.

Klíč k jasné odpovědi by měl být v Srbově svazku na rozvědce. Z něj je teoreticky možné vyčíst, na jakých akcích Srba pro vojáky pracoval. Potíž však je v tom, že v tuto chvíli není jisté, zda se svazkem někdo nemanipuloval. Už v minulosti si z některých jeho částí kdosi dělal kopie a policii se nikdy nepodařilo vypátrat viníky.

Odvolaný šéf rozvědky Andor Šándor obecně připouští, že ze spisů se může něco ztratit. "Záhy by se ale přišlo na to, kdo za to může. Jenže pokud něco ze svazků zmizí, zjistí se jen ta samotná skutečnost. Obsah takových dokumentů se už nemusí zpětně dohledat," přiznal Šándor.

Z doposud známých informací o Srbových úkolech je přitom zřejmé, že nešlo o bezvýznamného spolupracovníka. Z dokumentu rozvědky, který má MF DNES k dispozici, vyplývá, že Srba už coby Kavanův podřízený dostal v lednu 1999 od vojáků za úkol, aby pomohl vyslat pod diplomatickým krytím do Kazachstánu pracovníka tajné služby. Další spolupracovníky špionáže zase pomáhal umístit na ministerstvu zahraničí.

Kromě toho bývalý ředitel rozvědky František Štěpánek před třemi lety pověřil Srbu, aby zjistil, o čem se za jeho zády baví bývalý ministr Jaroslav Bašta s důstojníky špionáže. Jinak řečeno: Srba dostal za úkol "špiclovat" ministra zodpovědného za tajné služby. Tento přehmat armáda nakonec přiznala a Štěpánka, který dnes sedí v bruselské centrále NATO, potrestala.

KAUZA SRBA - SLONKOVÁ

Co se doposud stalo?

Angažováním Karla Srby v rozvědce se už loni zabýval vládní výbor pro zpravodajskou činnost. "Bylo tam jednoznačně ze strany armády řečeno, že Srba je jako spolupracovník krajně nespolehlivý. Bylo to v rovině, že se začíná vojákům vymykat z rukou. Obrazně řečeno: místo toho, aby oni řídili jeho, začínal on řídit je," popsal loňské tajné zasedání jeden z jeho účastníků.

Dodal, že výbor sice žádné stanovisko k Srbově spolupráci nezaujal, ze slov zástupců armády však vyplynulo, že na rozvědce končí. "Pak už se tím nikdo nezabýval. Asi to byla chyba," řekl již citovaný vysoce postavený státní úředník.

Totéž si myslí poslanec Vidím, který obviňuje vojáky z nezodpovědnosti: "Ať už si o nich myslíme cokoli, vojenští špioni nejsou hlupáci. Přinejmenším museli něco tušit, s kým se setkával, v jakém prostředí se pohyboval, s jakým objemem financí disponoval. Ze všech těch indicií nehloupý vojenský zpravodajec musel vědět, že se Srba pohybuje přinejmenším na hraně, ne-li za hranou zákona."

Zatímco kmenoví zaměstnanci tajných služeb absolvují nejrůznější testy, spolupracovníky nikdo neprověřuje. Rozhodující pro zpravodajské služby je, zda je dotyčný ochoten pro agenturu pracovat.

Se Srbou jsme skončili, říká Šándor
Odcházející šéf vojenské rozvědky Andor Šándor kategoricky popírá, že Karel Srba byl až do minulého týdne aktivním spolupracovníkem rozvědky.

Bez vašeho vědomí však mohl někdo z vašich lidí Srbu dál řídit. To snad připouštíte?
Neoficiálně to skutečně někdo dělat mohl. O tom já ale nic nevím.

Srba tvrdí, že pro vás dělal špinavou práci a že jste ho hodili přes palubu.
Obecně: nikdo není na našem území používán pro špinavou práci. Zákony této země neporušujeme. A v cizině naši spolupracovníci vždy jednají ve prospěch životních zájmů republiky, což nemusí být vždy v souladu se zákony dané země.

Byl Srbův spis vykraden, aby nebylo možné zjistit, jaké úkoly plnil?
Ze svazku spolupracovníka nelze věci vyjmout, aniž bychom nezjistili, že něco chybí.

Pokud něco chybí, tak už asi těžko zjistíte, jaké úkoly Srba plnil.
To ano. Lehce se dá ale zjistit, kdo se spisem spolupracovníka manipuloval.

Vedení armády však nyní oficiálně tvrdí, že vojenská rozvědka spolupráci s Karlem Srbou, přes výslovný ministrův rozkaz, neukončila. Je to ten důvod, proč v armádě končíte?
Kategoricky říkám, že ne.

Proč jste si Karla Srbu i po skandálu s Českým domem v Moskvě držel?
Jak vám to mám jen vysvětlit? Nedržel jsem si ho. Tečka.

Ale i exministr zahraničí Kavan se odvolává na to, že Srbu považoval jako spolupracovníka rozvědky za natolik důvěryhodného, že si ho již dále neprověřoval.
Jsem vázán mlčenlivostí. Nemohu veřejně potvrzovat informace o kontaktech vojenské rozvědky. Mohu říci jen to, že pan Srba nebyl v době, kdy jsem stál v čele rozvědky, jejím aktivním spolupracovníkem.

V minulosti byly případy, kdy tajné služby s někým "papírově" skončily, ale časem ho znovu začaly používat.
Jen obecně: nikdo z lidí, kteří pracují pro rozvědku, k ní není vázán Zákoníkem práce či jinými obvyklými regulemi. To, že byl spolupracovník rozvědky uveden do klidu, může znamenat faktické ukončení spolupráce. Na druhé straně můžete spolupráci ukončit, a přesto ji časem obnovit. Nevidím v tom velký rozdíl. Důležité je, zda se s tím člověkem cosi činí, anebo ne. A se Srbou jsme v době mého působení u rozvědky nic nepodnikali.

Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí a někdejší vedoucí odboru na ministerstvu zdravotnictví Karel Srba (21. srpna 2000)

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Školačku znásilnil, bodl a strčil do pytle. Ukrajinec si odpyká 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  9:14

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...