Srba: Komentáře ČT u soudu nechci

  • 13
Ve čtvrtek ráno začíná odvolací proces s Karlem Srbou kvůli přípravě nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové. V sále se v tu chvíli rozběhnou i kamery. Česká televize bude poprvé proces živě přenášet. Proti přenosu Srba nic nemá. Odmítá však komentáře, kterými chce televize vysílání "oživit".

Srba podle svého advokáta nesouhlasí s tím, aby byl přímý televizní přenos z jeho procesu v kauze plánování vraždy novinářky jakkoliv komentován.

"Považuje to za ohrožení svého práva na spravedlivý proces a obává se, že by mohl být verdikt soudu ovlivněn," řekl ČTK krátce po poradě se Srbou obhájce Vít Široký.

Dodal, že v tomto duchu hodlá ve čtvrtek ráno vznést u soudu námitku.

Šéf zpravodajství: Srby se komentáře nedotknou
Šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák tvrdí, že se hosté ani redaktoři o Srbově vině či nevině bavit nebudou.

"Nechceme komentovat jeho kauzu," řekl iDNES Novák. "Moderátoři budou popisovat, co se děje v sále. Ve studiu se budeme spíše bavit o procesních věcech - jak vypadá odvolací řízení a tak dále. Nepůjde tedy o komentáře, ale spíše o osvětu."

Podle Nováka budou mezi hosty především experti na justici. "Pozvali jsme předsedu soudcovské unie, přijde jeden advokát a během přenosu se také spojíme s nejvyšší státní zástupkyní," prozradil šéf zpravodajství.

Dodal, že se debata ve studiu dotkne i toho, zda je přímý přenos ze soudního jednání etický.

Proti přenosu Srba nic nemá
Proti přímému televiznímu přenosu ze soudní síně, vůbec prvnímu v Česku, Srba zpočátku nic nenamítal.

"Nedá se říct, že by s tím vyloženě souhlasil, ale to by ještě skousnul," uvedl Široký. Vstupy s komentáři "různě zasvěcených či nezasvěcených lidí" Srbovi však podle obhájce vadí.

Srba ve čtvrtek stane spolu s dalšími třemi obžalovanými před trestním senátem pražského vrchního soudu, který se bude zabývat jejich odvoláním proti verdiktu českobudějovického soudu.

Ten v červnu Srbu odsoudil za přípravu nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové k osmiletému vězení. - více zde

Rozhodnutí ČT je kontroverzní
Rozhodnutí vrchního soudu povolit České televizi, aby odvolací jednání vysílala v přímém přenosu, vyvolalo protichůdné reakce.

Podle některých politiků ovlivní přímý přenos chování lidí v soudní síni. Prezident Klaus se obává politizace procesu, televizní přenos už v pátek odmítl například premiér Vladimír Špidla, ministr spravedlnosti Karel Čermák a místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera.

O etičnosti přenosu naopak nemá pochyby poslankyně a právnička Vlasta Parkanová, která ocenila odvahu soudu. Přestože záměr vpustit do soudní síně kamery vyvolal polemiku, ČT ho nadále hájí. Zveřejnila deset důvodů, proč se rozhodla svým divákům zprostředkovat dění v soudní síni v přímém přenosu.

Srbovu kauzu považuje televize za případ veřejného zájmu. Nesouhlasí ani s obavou, že televizní přenos ovlivní rozhodnutí soudu.

ČT připomněla, že přenos povolil nezávislý soud a že veřejné odvolací řízení může přímo u soudu sledovat jen omezená skupina lidí. Rada ČT dnes odpoledne možná vydá k záležitosti své stanovisko. - deset důvodů ČT najdete zde

Šéf rady: Budeme se tím zabývat
Předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Pospíchal ČTK řekl, že rada se záležitostí bude pravděpodobně zabývat na schůzi příští úterý.

Prozatím odkázal na stanovisko Výboru ministrů členských států Rady Evropy o poskytování informací médiím v souvislosti s trestním řízením.

V něm se uvádí, že živé vysílání či přenosy od soudů by neměly být umožněny, pokud nejsou výslovně povoleny zákonem nebo kompetentními soudními autoritami.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video