Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pětkrát nákup nevyšel, stát zkouší šesté kolo. Shání ropu, problém jsou i vložky

  20:26
Ve státních rezervách dlouhodobě chybí 75 tisíc tun ropy. Pětkrát se ji už nepodařilo dokoupit, rezervy tak nepokrývají povinných 90 dnů průměrné spotřeby. Jestli ani toto kolo poptávky nevyjde, má přijít na řadu nový přístup. Není to ale jediná položka, kterou se nedaří státu nakoupit a ve skladech není v požadovaném množství.
Ropné rezervy v Nelahozevsi

Ropné rezervy v Nelahozevsi | foto:  Petr Topič, MAFRA

Válka na Ukrajině dopadá i na nákupy Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Již několik měsíců například hledá dodavatele desítek tun ropy, a to za zhruba 52 milionů dolarů, tedy asi 1,2 miliardy korun. „Máme za sebou pět kol, které jsme museli zrušit. Buď se nikdo nepřihlásil, nebo firma nakonec nepodala finální nabídku,“ řekl pro iDNES.cz předseda rezerv Pavel Švagr s tím, že zakázka byla vypsána znovu.

Rezervy opakovaně poptávají ropu, která je zpracovatelná v rafinérii v Litvínově. „Konkrétně jde o CPC Blend, severomořskou ropu (Johan Sverdrup), americkou lehkou ropu (WTI Middland), saudskoarabskou ropu (Arabian Light) a ruskou ropu (REB),“ vysvětlil dále Švagr. Nouzové zásoby má nyní Česko na zhruba 88 dnů spotřeby litvínovské rafinérie.

„Pokud k tomu připočteme ještě vlastní zásoby této rafinérie, pak se blížíme v zásobách ke sto dnům,“ doplnil předseda rezerv. Jenže to není jediná položka, kterou se nedaří rezervám sehnat.

Stát poptává miliony menstruačních vložek

Redakce iDNES.cz oslovila i ministerstvo průmyslu a obchodu, které rezervám pokyn sehnat ropu zadalo, s dotazem, zda například nebude požadovat menší množství. „Výběrové řízení na nákup ropných produktů do SSHR stále probíhá. Další postup bude zvolen podle jeho výsledku,“ odpověděla mluvčí MPO Miluše Trefancová.

Státní rezervy se neúspěšně potýkají i s jinými nákupy. V roce 2021 vláda schválila, že se mezi strategické komodity zařadí také menstruační vložky, které mají pomoct v boji s menstruační chudobou. Právě dámské hygienické potřeby míří například do potravinových bank.

Stát za menstruační vložky zaplatí miliony, jde o strategickou položku, říká

„Zakázka byla v prvním kole bohužel zrušena z důvodů technických připomínek potenciálních dodavatelů. Tuto zakázku v nejbližší době vypíšeme znovu a předpokládám, že se tentokrát podaří najít dodavatele,“ uvedl předseda SSHR Švagr s tím, že aktuálně mají rezervy na skladě 2 miliony kusů hygienických vložek z deseti milionů plánovaných.

Problém v dodávkách však souvisí i s válkou na Ukrajině. Jeden z potencionálních dodavatelů například upozornil na to, že právě na Ukrajině má jeden z výrobních závodů. To byl například důvod, proč chtěl prodloužit dobu dodání.

Menstruační vložky jsou ve státních rezervách udržovány pro případ živelních, válečných či jiných katastrof a krizí. Plánovaný počet deset milionů by měl podle ministerstva financí v případě mimořádného krizového stavu pokrýt až pětidenní absolutní výpadek této komodity.

Rezervace živého stáda krav i léků

Ulevit by však s nákupem některých věcí mohla novela zákona. Ta by totiž umožnila zavedení rezervačního principu u vhodných komodit. Tu má již SSHR zpracovanou a nyní podle Švagra se projednává v legislativní radě vlády.

„Teprve v případě jejího schválení Parlamentem ji bude možné využít pro živé stádo, nebo takzvané živé konzervy,“ podotkl Švagr. Živé stádo krav by v mohlo v rezervách nahradit mražené maso. O této možnosti se mluvilo již před několika lety.

Stát na nákupu potravin. Navýší rezervy, vrací do hry živé krávy místo konzerv

„Šlo by o takzvané živé konzervy, kdy u chovatelů nasmlouváme například stádo krav a odkoupíme ho a porazíme až ve chvíli, kdy budeme maso skutečně potřebovat. Do té doby se nám chovatel o toto stádo stará,“ popsal v minulosti pro iDNES.cz předseda rezerv Švagr. Tehdy také poukázal na to, že podobný systém funguje i v jiných státech, například ve Slovinsku.

V současnosti státní rezervy skladují mrazené maso, u kterého je problém právě s nákladností uchování. Předseda Švagr již dříve upozornil, že mrazení je ekonomicky drahá záležitost. K tomu je nutné přičíst ceny za dodávky i skladování. Výhodou pro zemědělce by podle něj mohlo být, že by mohli pobírat dotace.

Stát zvažuje vznik vlastních zásob léků. Nejdřív ale musí změnit zákon

Švagr si však rezervační systém umí představit nejen na jídlo. „Vedle potravinových komodit bych si uměl představit využití rezervačního systému i ve zdravotnictví. Například u vybraných strategických skupin léků jako nadstavbu nad legislativní úpravou, kterou pro tuto oblast připravuje ministerstvo zdravotnictví,“ dodal pro iDNES.cz.

Redakce iDNES.cz právě nedávno upozornila, že léky by mohly být součástí státních rezerv. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob pro iDNES.cz možnou změnu zákona potvrdil. „Ministerstvo zdravotnictví aktuálně se SSHR jedná o novém mechanismu, jehož cílem je zvýšit dostupnost léků. Tento mechanismus zároveň obnáší změnu legislativy,“ dodal v minulosti pro iDNES.cz Jakob.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...