Taxikáři na letišti protestovali proti Uberu

Taxikáři na letišti protestovali proti Uberu | foto: iDNES.cz

Útoky taxikářů mají opačný účinek. Uberu přihrály nové zákazníky i řidiče

  • 519
Přesně před čtrnácti dny se znovu vyostřily potyčky mezi pražskými taxikáři a řidiči Uberu. Taxikáři se jimi snaží veřejnost a politiky upozornit na to, že řidiči Uberu nedodržují zákony. Jenže se zdá, že jejich snaha má úplně opačný účinek. Během posledních dvou týdnů se totiž zvedla vlna zájmu o službu Uber.

Vyplývá to z informací, které serveru iDNES.cz poskytla Miroslava Jozová, mluvčí společnosti Uber pro Českou republiku.  

V týdnu od 11. září, ve kterém nejdříve několik taxikářů napadlo na letišti řidiče Uberu, sebrali mu telefon, a rozbili čelní sklo (psali jsme zde), a poté několik desítek taxikářů podobně obtěžovalo další řidiče během protestů (více zde), totiž podle Jozové projevilo zájem stát se řidičem Uberu o třicet procent více lidí než v předcházejícím týdnu.

Ještě více pak prý taxikáři k Uberu „nahnali“ vlastních potenciálních zákazníků. „Co se týká zaregistrování do aplikace ze strany cestujících, vidíme 40 procentní nárůst od začátku nepokojů oproti týdnu před tím,“ dodává Jozová.

Test: Uber, Liftago, nebo taxi? Vyzkoušeli jsme, které auto si zavolat

Výhrůžky nejsou nic nového

Ač konfliktů mezi taxikáři a řidiči Uberu v posledních dvou týdnech přibývá, jde ze strany taxikářů o dlouhodobou nevraživost, která často vyústí v minimálně slovní přestřelku. Příkladem je i video, které v srpnu zveřejnil jeden z řidičů Uberu. Nabral dva cestují, ze kterých se posléze vyklubali taxikáři. Celou cestu ho zpovídali a když dorazili do cíle, začali mu vyhrožovat.

Pražské taxikáře čeká větší boj, po Uberu míří na letiště další konkurent

„Takovou m**ku, jako jsi ty, já si v životě platit nebudu. Ty budeš pomlouvat taxikáře, chceš jednu vypálit?" křičí na řidiče Uberu agresivnější z taxikářů. Druhý mu už klidněji vysvětloval, že jim krade práci. I z jeho slov je ale cítit hrozba. „Pojedeš za chvíli, nebo on tě fakt zabije,“ říká s odkazem na svého kolegu.

Po chvíli oba taxikáři vůz opouštějí, ale s výhrůžkami nepřestávají. „Já odcházím, protože ty máš hezký auto, tak bych nechtěl, aby bylo rozbitý. A bude, opravdu bude rozbitý," dodává druhý z taxikářů. 

Video prý uživatel UBER ŘIDIČ303 sdílel, aby si i ostatní řidiči, kteří s aplikací jezdí, dávali pozor. „Mě naštěstí zachránila kamera v autě, ale věřím že situace by byla o dost horší kdybych ji neměl,“ uvedl.

Při příjezdu do cíle si prý všiml taxi auta společnosti AAA taxi, které je dobře vidět i na záznamu. „Situace kolem Uberu je složitá, ale není zcela nelegální. Ať rozhodnou soudy a ne takoví „hrdinové“, dodal řidič Uberu v popisku pod videem.

Podívejte se na video, ve kterém dva taxikáři vyhrožují řidiči Uberu:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue