Zahrádka Kanadské pivnice, které se spor týká.

Zahrádka Kanadské pivnice, které se spor týká. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Spor o pivnici ve zlínském Domě kultury ohrožuje i známou školu tance

  • 14
Zlínský soud řeší majetkový spor o Dům kultury, pře však současně přímo ohrožuje existenci tamních hudebních a tanečních souborů včetně známé školy tance. Hlavním bodem sporu je sice pivnice, ale pokud by musela skončit, doplatí na to právě i umělecké soubory.

Příčinou problémů je soudní spor, který se týká Kanadské pivnice, jež v Domě kultury také sídlí. Její prosklená zahrádka stojí totiž na pozemku firmy Cream. A ta se po vypovězení nájemní smlouvy snaží žalobou dosáhnout odstranění zahrádky.

"Pokud by se to stalo, tak pivnice skončí a Domu kultury tak vypadne příjem asi 1,25 milionu korun z nájmu. A tím pádem nebude moci podporovat soubory," naznačil právník "Kanady" a Domu kultury Stanislav Polčák, který je i poslancem za STAN. "Bez zahrádky bychom šli do minusu. Bylo by to likvidační," potvrdil majitel pivnice Jan Řehák.

Ohrožená tak je například i škola tance rodiny Mědílkových, která v Domě kultury působí už přes půl století a je ve Zlíně nejznámější. Do budoucna ale hledí s nejistotou. Pokud by jim totiž Dům kultury zvedl nájem, mohlo by to pro ně být likvidační. "Jiné takové prostory ve Zlíně nejsou," naznačil Aleš Mědílek.

Ve stejné situaci jsou i další hudební a taneční soubory, které působí v Domě kultury. Ten se nachází v nejvýchodnější části baťovského areálu a sdružením poskytuje zázemí za mnohem nižší ceny, než jsou běžné tržní.

Chtějí Dům kultury zlikvidovat, zlobí se Polčák

Cream vlastní jen úzký pás pozemků kolem Domu kultury, který se podle Polčáka nedá k ničemu využít. Myslí si proto, že jde o snahu Dům kultury zlikvidovat. "Proto jsem u soudu vznesl námitku, že postup vlastníka je šikanózní," dodal Polčák.

Člen představenstva Cream Martin Jarolím to odmítl s tím, že vedení Domu kultury byl nabídnut pozemek k pronájmu za cenu běžnou v místě. Upřesnit ji ale nechtěl. "Ukáže se, že věc stojí jinak," naznačil. "Více to ale do skončení soudního sporu nebudu komentovat," dodal Jarolím.

Šéfka Domu kultury Ludmila Křížanová potvrdila, že dostala nabídku nájemného půl milionu korun ročně, což je podle ní příliš. "Je evidentní, že nám pozemek nechtějí poskytnout, ale spíše nás odsud dostat," myslí si Křížanová.

Ona i soubory z Domu kultury, který funguje jako společnost s ručením omezením, už se obrátily s žádostí o pomoc na kraj i město. "Měli by mít zájem, aby tady kultura zůstala," řekla Křížanová.

Celý spor už se zpolitizoval

Podle náměstka hejtmana Libora Lukáše z ODS je to ale spor dvou soukromých firem. Nic víc. "Nezatahoval bych to do politické sféry. A co se týká souborů, mělo by se o ně postarat město," reagoval Lukáš. Primátor Miroslav Adámek z hnutí STAN naopak říká, že je to úkol kraje. "Pokusíme se pomoci, ale kraj přispěl k tomu, že je ohrožena existence řady kulturních spolků," tvrdí Adámek.

Naráží na skutečnost, že firma Cream je následovníkem kdysi krajské společnosti Obchodní centrum Zlín. Ta vlastnila několik budov ve východní části baťovského areálu. V roce 2008 ji ale kraj prodal přes obchodníka s cennými papíry.

"My za vzniklou situaci nemůžeme," ohradil se Lukáš. Celý spor už se téměř dokonale zpolitizoval. Hnutí STAN svolalo tiskovou konferenci, na níž vystoupí ministryně kultury Alena Hanáková, a bude se řešit i Dům kultury.

Soudní spor má pokračovat na konci března. Podle Polčáka by byla jeho "dobrým" výsledkem smlouva o věcném břemenu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue