Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

MF DNES: Spor o dozorčí radu ČEZ rozkládá vládní koalici

  • 245
Způsob, jakým ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v pátek opanoval dozorčí radu energetické firmy ČEZ, popudil koaliční partnery, zjistila MF DNES. Porušil totiž všechny nepsané dohody a zvyková práva, na jejichž základě se vládní strany v posledních deseti letech dělí o vliv v této největší a nejbohatší české firmě.

Do dozorčí rady ČEZ poslala páteční valná hromada na Babišův pokyn celkem pět vyslanců Ministerstva financí, tedy Babišových lidí. Političtí partneři, tedy ČSSD a KDU-ČSL, přitom počítali jen se třemi Babišovými muži v dozorčí radě: Jiřím Borovcem, Jiřím Tycem a Lubomírem Charvátem (více čtěte zde).

Další tři místa měli obsadit kandidáti za ČSSD a dvě křesla chtěli lidovci. Ani jedna ze stran však neměla v době konání valné hromady své kandidáty prověřené vládním výborem pro personální nominace. A Babiš toho využil.

Na poslední chvíli přesvědčil premiéra Bohuslava Sobotku - a kandidát ČSSD Václav Pačes se stal předsedou dozorčí rady. Zato lidovci chtějí koaliční jednání.

„Je to faul. Čekáme, jak nám to koaliční partneři vysvětlí,“ řekl místopředseda KDU-ČSL a koaliční vyjednavač Jan Bartošek.

„Nevím, proč bych měl obsazení dozorčí rady konzultovat s lidovci,“ odráží jejich námitky Babiš.

Tahanice o ČEZ vyvolává napětí i uvnitř ČSSD - radikálnější členové dlouhodobě vyčítají Sobotkovi, že je vůči Babišovi příliš měkký.

Situací v ČEZ se bude zabývat koaliční rada tuto středu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video